Langelands vælgere ønsker bedre ældrepleje, men Venstres spidskandidat vil prioritere erhverv og turisme

Langeland er en kommune med mange ældre borgere - og der kommer flere til. Derfor er ældrepleje et centralt emne i valgkampen. Men Venstres borgmesterkandidat Jan Ole Jakobsen har andre planer.

Af Nanna Wulff, Sebastian Stokkebo
Udgivet 21/11/17 19:06

       

Når borgerne på Langeland går til valg, er ældrepleje et af de emner, de går mest op i. Øens gennemsnitsalder er på 50,4 år, og statistisk set kommer der kun flere ældre borgere til øen. Hele 31,5 procent af øens indbyggere er over 65 år. Derfor er ældrepleje er et af de emner som borgerne på Langeland interesserer sig mest for.


Plads til forbedringer

Spørger man borgerne i Rudkøbing, er der plads til forbedring, når det kommer til pleje af øens ældre borgere.

”Jeg synes, at der skal gøres mere for de ældre. Der bliver simpelthen ikke taget godt nok hånd om dem, og de får ikke den hjælp de skal have - specielt ikke i hjemmeplejen,” siger 54-årige Dorthe fra Rudkøbing.

Hun ønsker sig, at de lokale politikere vil prioritere området langt højere, end tilfældet er i dag.

Venstres borgmesterkandidat Jan Ole Jakobsen anerkender, at ældreområdet bør opprioriteres, men han mener, at Langeland Kommune ligger “fornuftigt i svinget” i forhold til de penge, der bruges på ældrepleje.

”Vi bruger 2000 kroner mere per borger, hvis man sammenligner med landsgennemsnittet. Vores borgere kommer oftest først i berøring med ældreplejen, når de er over 80 år.”


Hjemmehjælp i frit fald

En analyse fra Ældresagen viser dog, at Langeland Kommune i 2017 har brugt 3986,40 kroner færre per ældre sammenlignet med 2015. Samtidig placerer kommunen sig på en kedelig 96. plads ud af landets 98 kommuner, når det kommer til antallet af timer, kommunen bruger på hjemmehjælp.

Venstres Jan Ole Jakobsen forklarer, at kommunens lave antal timer ude hos de ældre skyldes, at man på Langeland er dygtige til at rehabilitere, således at borgerne bliver længere i eget hjem og har behov for mindre hjælp.


Foto: Sebastian Stokkebo

Turisme og erhverv har førsteprioritet

Borgmesterkandidaten erkender, at der er plads til forbedringer i forhold til øens ældrepleje, men slår fast, at det, der skal prioriteres i første omgang, er turisme og erhverv.

”Det er ligesom med hønen og ægget. Jeg tror på, at vi skal begynde med at få noget indkomst ind i kassen, så vi kan forbedre os over en bred kam.”

Foto: Nanna Wulff Andersen

Trods V-tilbagegang på Langeland: Jan Ole Jakobsen er optimistisk

Bjarne Nielsen: Turbulente år har haft betydning for Venstres tilbagegang

Hva’ så nu, Tonni?

Valgflæsk med vælgerne: ”Tonni Hansen bliver Langelands nye borgmester”

Enige spidskandidater: Kystturismen skal styrke Langelands økonomi

Q&A: To af Langelands borgmesterkandidater om valgkampens forløb, forventninger og formål

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 21/11/19.

Historien blev sidst gemt den 21/11/17 19:06.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Nanna Wulff, Sebastian Stokkebo

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  KLOG PÅ...   //  Netizen   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.