Det betyder den nye konstituering i praksis

Med gårsdagens brede konstituering bestående af samtlige 25 byrådsmedlemmer er der ikke udsigt til store omvæltninger i Faaborg-Midtfyn kommune. De næste fire år kommer formegenlig alligevel til at byde på mange svære forhandlinger.

Af Rasmus Bloch Hansen
Udgivet 22/11/17 12:47 og senest opdateret 11/04/19 16:31

       

Da stemmerne i Faaborg-Midtfyn Kommune var gjort op, og konstitueringsaftalen var på plads, var det med Hans Stavnsager fra Socialdemokratiet som borgmester. Med i konstitueringen var – en smule overraskende - samtlige 25 byrådsmedlemmer. Hans Stavnsager udtalte kort efter borgmesterposten var i hus:

”Vi gik efter en bred konstituering, og det fik vi”

Med den brede konstituering er der lagt op til bredt samarbejde, når de store linjer skal kridtes op de kommende fire år. De seneste fire år har været præget af et godt samarbejde mellem S, V og DF, og stemningen virkede også til at være god de tre partier imellem på trods af en regulær vælgerlussing til Venstre og et noget middelmådigt resultat for Dansk Folkeparti. Aftalen giver udsigt til brede forlig, og mange vælgere vil sandsynligvis have let ved at se aftrykket fra deres parti i de kommende aftaler. Dog kan forhandlingerne blive svære, da der selvfølgelig skal tages hensyn til mange.

Et af problemerne, som blev heftigt diskuteret under valgkampen, var den øjensynligt dårlige ledelseskultur, der har hersket i kommunen. Fem højtstående embedsfolk har forladt kommunen, og man har en administrationsstruktur, som er anderledes end hovedparten af de danske kommuner. Hverken S, V eller DF har dog tænkt sig at ændre denne struktur, og det var noget som de Konservatives spidskandidat, Søren Clemmensen, umiddelbart efter aftalen var på plads, udtrykte bekymring omkring:

”De problemer, vi har haft på ledelsesniveau, er der bestemt ikke udsigt til, at der bliver gjort noget ved med den konstituering, vi har fået. Det kommer til at køre videre i samme rille, da spidskandidaterne for de tre største partier alle har ytret tillid til administrationen."

Et andet tema, som var oppe at vende i valgkampen, var den mulige broforbindelse til Als. Med den nye konstituering vil der sandsynligvis ikke blive bygget en bro med det samme, da de tre største partier, S,V og DF, alle er henholdende med at sætte byggeriet i gang. De er bekymrede for det omkringliggende miljø, men ønsker dog alle en forbindelse i et eller andet omfang, da det uden tvivl vil gavne kommunen. Den nyslåede borgmester, Hans Stavnsager (S), udtalte på valgdagen omkring forbindelsen:

”Hvordan forbindelsen over vandet bliver, kan jeg ikke give et bud på endnu. Vi er stadig i gang med at finde den bedste løsning. Jeg føler mig dog temmelig overbevist om, at det bliver en 2+1-vej på Fyn, altså ikke en motorvej, som også har været på tale.”

Et tredje tema under valgkampen var slagterigrunden i Faaborg. Den har stået tom i en årrække, og forslagene til hvad den kunne bruges til har været mange. Kandidaterne fra de tre største partier er enige om, at der ikke skal bygges boliger på grunden. Alle tre taler de om, at den skal bruges til erhvervsliv og med fordel kan have et moderne islæt, som kan være med til at brande kommunen. Søren Kristensen, som i går blev konstitueret som 1. viceborgmester, udtalte på valgdagen:

”Jeg ønsker, at vi ser slagterigrunden i samspil med det øvrige havneområde. Det er vigtigt at skabe noget på grunden, der giver helårsarbejdspladser. Og så er det vigtigt, at vi får etableret noget på havnen i Faaborg, som kan brande og vise byen udadtil, så vi kommer på landkortet."

Der er altså lagt op til en lang række svære forhandlinger i de næste fire år. Der skal uden tvivl tages hensyn til mange, og det bliver svært for Hans Stavnsager at gøre alle tilfredse. Man må dog forvente at det tætte samarbejde mellem S, V og DF vil fortsætte de næste fire år. Hvis han skal sikre sig succes, er han også nød til at give at give kommunen et mere rødt islæt, end den har haft de seneste fire år. Ellers kan vælgerne meget vel finde på at straffe ham ved næste valg.

Foto: Melissa Kjemtrup

Søren Clemmensen skeptisk overfor den nye konstituering

Faaborg-Midtfyn: Her er valgets største stemmeslugere

V peger på Hans Stavnsager (S) som borgmester i Faaborg-Midtfyn

Faaborg-Midtfyn på valgnatten: Det skal du holde øje med

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 22/11/19.

Historien består af 4.040 tegn. Historien blev sidst gemt den 11/04/19 16:31.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Rasmus Bloch Hansen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  KLOG PÅ...   //  Netizen   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.