Flere lærere bliver frarådet at undervise efter sygemelding med stress

Andelen af lærere, der får en læges ord for, at de ikke bør søge et lærerjob, er steget markant siden 2012. En stor del af lærerne er sygemeldt med psykiske lidelser som stress og depression. Det vækker bekymring hos formanden for Lærernes a-kasse.

Af Mie Anna Obbekær
Udgivet 19/04/18 17:15

       

Forældre der ringer og spørger til pensum, urolige elever og overarbejde er en del af hverdagen for mange folkeskolelærer. Lærere møder hver dag mange og forskelligartede opgaver, men en undersøgelse foretaget af Lærernes a-kasse viser, at flere ikke magter lærerjobbet. I 2016 blev 68 % af de lærere, som havde indsendt en lægeerklæring til Lærernes a-kasse, frarådet af deres læge, at søge job som lærer efter sygemelding. I 2012 var det tilfældet for 31 % af lærerne.

Kilde: Lærenes a-kasse

Formand for Lærernes a-kasse Gordon Ørskov Madsen er bekymret over udviklingen:

”Det er meget foruroligende, især fordi tallet er så eksplosivt stigende. Når stigningen er så kraftig, så er det et tegn på, at opgaverne er for mange og for komplicerede.”

Undersøgelsen fra Lærernes a-kasse viser, at 70 % af de lærere, der frarådes at søge job som lærer, er sygemeldt med psykiske lidelser som stress og depression.

Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital behandler patienter med arbejdsrelateret stress. Overlæge Nanna Eller, der er speciallæge i arbejdsmedicin, kender til problemet med lærere, der må søge til en anden branche efter sygemelding med stress:

”Vi oplever jævnligt, at patienterne siger, at de ikke kan gå tilbage til deres job. Nogen tager selv beslutningen, men andre kan have store problemer med det, fordi de har en stor identitetsfølelse i deres fag, eksempelvis skolelærere.”

Nanna Eller peger på to hovedårsager til, at lærere bliver stressede:

”Det ene er simpelthen, at der er meget arbejde. Der kan være mange forskellige opgaver eller der kan være inklusionsopgaver. Og så er der samarbejdet med forældre, som i nogle tilfælde kan slide meget på læreren,” siger hun.

Gordon Ørskov mener, at kommunerne har hovedansvaret for, at flere lærere bliver så presset, at de ikke kan vende tilbage til et lærerjob:

”Man har skåret ned på antallet af lærer og givet lærerne flere undervisningstimer. Det er dels en prioritering i kommunerne, men det er også en samlet økonomisk prioritering i vores samfund, hvor vi prioriterer skattelettelser frem for at bruge penge på skolen.”

Kommunernes Landsforening har valgt ikke at udtale sig i sagen.

 

Foto: Colourbox

Malou og Alex - Parret, Danmark ikke er klar til

🔊 Podcast: Morgen i Danmark

Byens Bro i Odense: OK18-aktioner lægger pres på forhandlerne

Seksuel chikane i hotel- og restaurationsbranchen skal kortlægges

🔊 Formiddagsfladen på DØGNDRIFT

🔊 Quiz: Gæt en arbejdsplads!

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 18/04/20.

Historien blev sidst gemt den 19/04/18 17:15.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Mie Anna Obbekær

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.