Naboen kommer på besøg

Uanset miljøpåvirkning forbliver dele af naturen den samme. Vores naboplanet Mars vil være tættere på Jorden, end den har været i knap 60.000 år foruden i 2003

Af Martin Grønne, Nicolas Doria Adet Hansen
Udgivet 19/04/18 21:54

       

Mars er på flere måder ekstra interessant i 2018. Først vil vi kunne opleve den andentætteste marsopposition i mange år, og senere på året vil rumsonden InSight lande på naboens grund og forhåbentlig give svar på masse ubesvarede spørgsmål. Astronomiskribent og -forfatter Jesper Grønne forklarer fænomenet her:

Set fra Jorden står Mars altså i opposition til Solen. Da Mars er vores ydre nabo, er dens bane om Solen længere end vores, og den lille planet tager derfor også længere tid om sin rejse rundt om solsystemets centrum. Mere præcist 2 år og 50 dage.

I år vil mars røde skær stå klarere end alle andre af nattens himmellegemer, på nær Månen og Venus. Her ses udsigten til naboen i løbet af året, hvor han for alvor viser sit ansigt i slut sommeren.

Gør det her en forskel for os normale jordboere? For at se kraterne, vulkanerne og de isede poler skal man bruge dyrt udstyr, men kan man overhovedet se forskellen uden?​


Mars er spektakulær netop på grund af dens variation i lysstyrke. De dramatiske udsving skyldes, at planeternes baner er ellipseformet, og at afstanden mellem dem derfor er markant forskellige, hver gang vi mødes. Det er altså afstanden og ikke Mars’ størrelse, der skaber den kraftige lyskilde. I år møder vi vores nabo på så tæt hold, at forskellen kan ses med det blotte øje.

Både NASA, reality TV-konceptet Mars One og det private SpaceX er langt i planerne om en kolonisering af planeten. For nyligt præsenterede Elon Musks SpaceX sin marsraket under sloganet ‘Making Life Multiplanetary’. Talen bar præg af værdier om tro på fremtiden, men også på seriøse bud på finansiering af projektet. 

Men hvad ville egentlig møde den, der satte sine fødder i det røde grus?

De barske forhold gør dog ikke rejsen umulig, og vi er faktisk allerede på vej ud for at kradse i overfladen og endnu længere ned i dybet. Den 26. november i år lander en sonde, som har til formål at undersøge undergrunden på Mars.

Foto: NASA
Grafik: Martin Grønne
Video: Martin Grønne

Dansk Ornitologisk Forening: Sådan redder vi de truede fugle

De danske fugle er truet af landbruget

Husk solcremen når børnene skal ud i forårssolen

Forårets yngletid skyder hugorme-safari-sæsonen i gang

Med foråret følger mindre søvn

Grønne stueplanter lever stadig

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 18/04/20.

Historien blev sidst gemt den 19/04/18 21:54.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Martin Grønne, Nicolas Doria Adet Hansen

Artikelhuset   //  Bladet   //  Corona News   //  Coronaavisen   //  CovidAvisen   //  CoViden   //  Dagens Avis   //  DØGNDRIFT   //  Karantæne Posten   //  Overblikket   //  SDUNews   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.