Paludan må ikke demonstrere mod sit eget forsamlings-forbud i Fyns Politikreds

Rasmus Paludan ville tirsdag demonstrere foran Fyns Politi, efter at Fyns Politi har meddelt Stram Kurs, at de ikke må afholde Rigskongres på et hotel i Middelfart. Igen blev han mødt med et forbud.

Af Frej Kofoed Petersen
Udgivet 23/10/19 20:41 og senest opdateret 23/10/19 20:49

       

ODENSE: Stram Kurs-tilhængere måtte vente forgæves, da de tirsdag klokken 17.00 mødte op foran Fyns Politi i Odense. Her havde Rasmus Paludan planlagt at demonstrere mod Fyns Politi, der få dage inden havde meddelt, at Stram Kurs ikke måtte afholde rigskongres på et hotel i det centrale Middelfart. Et forbud som Paludan mener er grundlovsstridigt. 

I Grundlovens § 79 står der at borgerne har ret til uden forudgående tilladelse at samle sig ubevæbnede. Offentlige forsamlinger har politiet ret til at overvære. Forsamlinger under åben himmel kan forbydes, når der af dem kan befrygtes fare for den offentlige fred.

Da rigskongressen skulle foregå indendørs på et hotel, mener Rasmus Paludan altså, at Fyns Politis beslutning er ulovlig. Og derfor havde han planlagt at demonstrere foran Fyns Politi i Odense tirsdag klokken 17. 

Mens vi venter på hovedpersonen

Selvom det støvregner og store mørke skyer presser solen i seng, er der alligevel mødt et stort antal op. Der er både børn, hobbyfotografer og Stram Kurs-medlemmer. Her er hverken betjente eller politiafspærringer. En ung dreng afbryder den konstante brummen fra politiets drone der hænger under skyerne og filmer optrinnet.

- Han plejer aldrig at komme for sent. Klokken er 17:02 og han er ikke engang gået live, siger han højlydt til drengene mens han utålmodigt svinger sin skoletaske fra side til side omme på ryggen. Hvis ikke Paludan ankommer indenfor ti minutter, er han den der er skredet. Han har i øvrigt lovet at være hjemme klokken 17, siger han til sin ven. 

Pludselig dukker politiet op i to salatfade og en indsatslederbil. De parkerer men bliver siddende i bilerne. 

Sagen kort:

 • Stram Kurs planlægger at afholde rigskongres, på et hotel i Middelfart lørdag d. 19. oktober. Dette giver politiet forbud i mod.
  I en pressemeddelelse skriver Fyns Politi at "beslutningen om et forbud er truffet på baggrund af den aktuelle sikkerhedsmæssige situation i forhold til Rasmus Paludan". 

  I Grundlovens § 79 står der at "borgerne har ret til uden forudgående tilladelse at samle sig ubevæbnede. Offentlige forsamlinger har politiet ret til at overvære. Forsamlinger under åben himmel kan forbydes, når der af dem kan befrygtes fare for den offentlige fred". Denne paragraf har politiet flere gange brugt, til at aflyse demonstrationer udendørs.

  Da rigskongressen er indendørs mener Rasmus Paludan at det er grundlovsstridigt at forbyde Stram Kurs af forsamle sig i Fyns Politikreds. Derfor arrangerer han en demonstration foran Fyns Politi der skal foregå tirsdag d. 22. oktober klokken 17.

  I et brev til folketingets formand Henrik Dam opfordrer MF'er Søren Espersen (DF) til, at Stram Kurs kan afholde rigskongressen på Christiansborg. Senere samme dag giver Henrik Dam grønt lys.

  Stram Kurs takker ja til invitationen.

Her fra fortovet ligner alle billisterne Rasmus Paludan. I hvert fald dem i sorte Audi’er. Og dem er der mange af sådan en efterårseftermiddag i Odense. Faktisk er dem unge mands ven ved at ’få stress’ over hele tiden at spotte Rasmus Paludan og derefter indse, at han har taget fejl igen. 

Demonstrationen opløses
Med ét vælter betjentene ud af bilerne og omringer følget. Nu har folk bare værsgo at give sine personlige oplysninger. Han kommer ikke. Den racismedømte partileder kan demonstrere igen og igen i hjertet af Nørrebro, men vil han afholde et møde, i et lokale i en provinsby på Fyn, kan politidirektør Arne Grams styrker ikke sikre sikkerheden. Det kan de heller ikke her i dag foran hovedkontoret i hjertet af Odense. Rasmus Paludan kommer ikke. Demonstrationen skal opløses.

Vil man fortsat demonstrere, må man anmelde en ny demonstration og vente på den bliver godkendt. Den må bare ikke handle om Stram Kurs. John, der har været med til en del demonstrationer med Stram Kurs, anmelder en demonstration, for grundloven. 

Klokken 18:22 bliver en demonstrant anholdt af tre civile betjente og sat ind i deres sorte Mercedes.
Foto: Frej Kofoed Petersen

Politiet gener folk ned ad vejen. En Make America Great Again-kasket vil ikke finde sig i det. Med sin røde kasket og solbriller for øjnene bliver han stående, strækker armen mod himlen og laver v-tegnet. Indsatslederen snakker flere gange i sin walkie-talkie om ’ham den røde’. Han kender sikkert typen, og senere på aftenen ender ham den røde da også med at blive anholdt. da han henter sin megafon og begynder at råbe ad politiet, lidt længere nede ad gaden. 

I mens mørket falder på, og kulden sender flere af tilskuerne hjem, går John over på politigården for at høre om de ikke snart har behandlet hans anmeldelse færdig, så han kan få lov til at demonstrere. 

Robert opfordrede til at følge regeringens råd: Nu er han lagt for had

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 22/10/21.

Historien består af 4.916 tegn. Historien blev sidst gemt den 23/10/19 20:49.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Frej Kofoed Petersen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.