På trods af Coronavirus fortsætter de unges klimakamp – bare online

Klimabevægelsen Fridaysforfuture tager alternative metoder i brug, og forsamler sig online som følge af regeringens forsamlingsforbud

Af Rasmus Kreiberg, Tobias Just
Udgivet 25/03/20 13:29 og senest opdateret 26/03/20 15:21

       

De unges klimakamp fortsætter, selvom COVID -19 virusset holder danskerne inde døre. Da den sidste klimademonstration løb over stablen fredag d.13. marts, foregik den ikke som den plejede. Fridaysforfuture havde, som led af regeringens forsamlingsforbud, arrangeret en online- klimastrejke, for at minde danskerne om vigtigheden af klimakampen på trods af Corona-pandemiens overtagelse af mediebilledet.  

»Vi bad folk om at sende videoer ind, hvor de sagde et klimabudskab. Her fik vi en del respons, og i takt med det opstod hashtagget # climatastrikeonline, som er det internationale svar på Coronakrisen fra FridaysforFuture’s side.« fortæller Simon Haakonsson, talsmand for Fridaysforfuture.

Klimabevægelsen modtog over 400 videoklips på socialmedier i forbindelse med den virtuelle strejke.

FridaysforFuture er en international klimabevægelse for skoleelever og studerende. Bevægelsen har været aktiv siden 2018, og demonstrerer for øget handling overfor global opvarmning, typisk på fredage i elevernes skoletid.

Nyt liv til klimabevægelsen 

At forsamlingsforbuddet tvinger FridaysforFuture til online strejke, kan fremtidigt styrke bevægelsen på den virtuelle front, lyder det fra Pernille Almlund, lektor i kultur og medier ved Roskilde Universitet:

»Jeg tror, at det kan styrke dem fremadrettet. Coronakrisen tvinger dem til at rykke online, og det betyder, at de kan putte alt deres energi ind i deres tilstedeværelse på de sociale medier.« forklarer Pernille Almlund.

Yderligere peger Pernille Almlund på, at restriktionerne under Coronakrisen kan puste nyt liv til klimabevægelsen:

»Man kan sige at Fridaysforfuture ikke længere har den samme nyhedsværdi som da de startede, så det her kan være en start på noget nyt for Fridaysforfuture.« forklarer hun.

Selvom Fridaysforfuture sætter klimaet højest på dagsordenen, har bevægelsen dog respekt for, at Coronakrisen fylder mest i medierne for tiden:

»Lige nu prøver vi at finde en balancegang mellem at promovere klima, samtidig med ikke at tage mediebilledet, da vi synes at Coronakrisen er meget seriøs. Derfor har vi også gjort os på ikke at være alt for aktive i medierne lige nu, så Corona får mere af lyset, men klimaet skal heller ikke glemmes.« fortæller Simon Haakonsson.

Fridaysforfuture forbereder endnu en større onlinestrejke, forud for næste klimastrejke i april, hvor temaet bliver klimahandlingsplanen.

 

 

Populær Facebook-gruppe inspirerer til at indsamle skrald i naturen

Corona-hverdagen gearer trafikken på Filmstriben op

Online undervisning kalder også på online lektiehjælp

Dansk cykelstjerne inviterer motionister med til træning

Kanaldirektør hos LOUD: 'Vi er i den grad påvirket af corona-dagsordenen'

Robert opfordrede til at følge regeringens råd: Nu er han lagt for had

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 25/03/22.

Historien består af 2.592 tegn. Historien blev sidst gemt den 26/03/20 15:21.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Rasmus Kreiberg, Tobias Just

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.