Lokale museer trodser statistikker om faldende besøgstal

Ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at danske museer i gennemsnit mistede hver tredje gæst i 2020 sammenlignet med året før. Men små lokale museer har ikke oplevet samme nedgang.

Af Asta Holst Bach, Camille Bjørg Koeller, Kathrine Madsen, Sara Falk Garde
Udgivet 27/04/21 16:32 og senest opdateret 27/04/21 16:43

       

Danmarks Statistik har netop udgivet en rapport, der viser, at de danske museer mistede hver tredje gæst i 2020 sammenlignet med året før. I 2020 var der kun 10,3 millioner besøgende, hvilket er 5,3 millioner færre end i 2019.

Tallene undrer ikke Kristian Dyg-Jespersen, som er kommunikationsansvarlig på Brandts Kunstmuseum i Odense.

- Det er da højt, synes jeg, men jeg er ikke overrasket. Det er også forventeligt, at der vil være et fald, siger han.

Rapporten oplyser, at det største fald i besøgende var på kunstmuseer og kulturhistoriske museer, hvor besøgstallet faldt med 36%.

På CLAY Keramikmuseum i Middelfart kan de dog ikke genkende nedgangen. Ifølge museets egne data, havde de ikke en betydelig nedgang i besøgstallet i 2020. De oplevede et fald på knap 3.000 besøgende sammenlignet med året før.

- Man har set værre. Og faktisk havde vi flere besøgende i 2020 end i 2018, som af en eller anden grund var et dårligt år, siger PR-ansvarlig på CLAY, Henny Husum.

Nedlukningen i 2020 bragte også noget positivt med sig, da det har givet CLAY Keramikmuseum i Middelfart tid og mulighed til at udvikle deres online webshop.


Et kanon år for lokale museer

Professor i medievidenskab Kirsten Drotner, der forsker i museumskommunikation på Syddansk Universitet, har set på statistikkerne. Hun mener, det er bemærkelsesværdigt, at ikke alle danske museer oplevede den samme tilbagegang i antallet af besøgende i 2020.

Kirsten Drotner hæfter sig ved, at museer, der henvender sig til lokalbefolkningen, har mistet færre gæster end museer, som henvender sig mere til udenlandske turister.

- Nogle af de museer, der har lokalbefolkningen som målgruppe, har haft et kanon år i 2020. Men dem, der satser på turister, har haft nogle andre forudsætninger under covid-19, påpeger hun.

På Odense Bys Museer har de normalt mange udenlandske gæster. Derfor har de tydeligt kunne mærke det på besøgstallene, at 2020 var et år uden turister i Danmark.

- Vi lever af udlændinge, og de har overhovedet ikke været her i halvandet år. Det kan de danske gæster ikke opveje, så derfor mangler vi rigtig mange gæster, fortæller Lone Weidemann, marketingkoordinator på Odense Bys Museer.


Genåbning

På trods af genåbning føler flere museer fortsat, at de står i en usikker situation.

Brandts Kunstmuseum satser på, at deres tre nye udstillinger vil trække danskerne indenfor. Kommunikationsansvarlig Kristian Dyg-Jespersen vedkender, at museet fortsat er udfordret i forhold til gæsterne.

- Vi har to ben at stå på: Vi har nogle gode produkter og en god kampagne. Men det er jo svært at sige, hvor publikums lyst er lige nu, og hvordan corona spænder ben. Det tror jeg ikke, at der er nogen af os, der kan svare på, siger han.

Også hos Odense Bys Museer er de i fuld gang med at udvikle nye idéer, selvom 2020 var et svært år.

- Det, der tit skal til for at lokke folk ind, det er, at der sker noget nyt,” siger Lone Weidemann. “Det kunne for eksempel være en ny udstilling, nogen der kommer og optræder eller lignende. Det vil vi også gøre med de restriktioner, der nu er. 

Så ødelagt er systemet: sosu'er tjener lige så meget eller mere end sygeplejersker på samme arbejdsplads

Anonymt guerillamedie spreder usandheder om corona på Facebook

Biolog: Naturnationalparker kan ikke lade sig gøre i Danmark

Sydkoreanske studerende barberer sig skaldede i protest mod udledning af forurenet vand

Genåbning: Trods stort salg føler barejer sig stresset over krav til bordbestilling

Bilister i Ørestaden vil ikke forskelsbehandles: ’Hvorfor skal vi betale over 12.700 kr. om året for en P-licens ?'

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 27/04/23.

Historien består af 3.316 tegn. Historien blev sidst gemt den 27/04/21 16:43.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Asta Holst Bach, Camille Bjørg Koeller, Kathrine Madsen, Sara Falk Garde

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.