Fred og grønne skove er guld for øverste etage

For 55-årige Dorthe, der er sygemeldt med angst og depression på 3. år, er naturen den bedste kur. Naturen som middel mod mentale problemer bliver mere og mere anerkendt, både i forskningen, men også af kommunerne, som udbyder hjælp til mennesker ramt af stress, angst og depression.

Af Camilla-Maria Behrendt, Christine Hougaard Jensen
Udgivet 17/05/21 11:22

       

En rislende bæk, et dybt hav, høje træer. Naturen er skøn, men ikke kun til pynt. Stress, angst og depression rammer den danske befolkning i høj grad - og naturen er en del af kuren. International forskning viser, at naturen kan afhjælpe psykiske lidelser.

Dorthe Østerlund har været uden for arbejdsmarkedet i tre år. Hun måtte forlade jobbet som hjemmehjælper, fordi hun gik ned med stress og angst. Siden har hun kæmpet for at få hverdagen til at hænge sammen. Men for nylig har hun fundet noget, som giver hende ro. Dorthe er begyndt at magnet-fiske.

Der findes to former opmærksomhed. Den fokuserede, som vi bruger, når vi løser opgaver. Og den spontane, som vi bruger, når vi slapper af. I byen får vi konstant nye sanseindtryk fra trafik, butikker og andre mennesker. Det betyder, at vi bruger for meget tid i den fokuserede opmærksomhed, og det stresser os. Ph.d.-studerende Ida Sølvhøj i folkesundhed ved Syddansk Universitet fortæller her om naturens gavnlige effekter for menneskers mentale helbred.

Camilla-Maria · Ida Sølvhøj - Ph.D. i folkesundhedsvidenskab

Det at finde ro i naturen kender Dorthe alt til.

Træ i markøren for at se, hvad der kan gemme sig i naturen.

I Faaborg-Midtfyns kommune har de god erfaring med naturen som behandling til mennesker med stress, angst og depression. Deres netop afsluttede projekt Natur-litt har kastet flotte resultater af sig. Deltagerne på projektet kommer ud i naturen tre timer om ugen, hvor de går ture, sidder ved et bål og læser litteratur sammen. Naturen giver plads til at rumme de svære følelser, fortæller mindfullnessinstrtør Lisa Jørgensen fra Faaborg-Midtfyns kommune.

 Natur-litt

Projektet er blevet evalueret af deltagerne ud fra WHO-5, der måler trivsel. Da de startede kurset af ni ugers varighed, lå de på 44 gennemsnitligt. Da de sluttede lå de på 76. Når man ligger over 50, er det usandsynligt, at man har stress, angst eller depression. Ifølge Lisa Jørgensen er det en langt større forandring, end de typisk ser på de indendørs kurser til målgruppen.

Test din viden om stress, angst og depression og naturen

Den gode nyhed er, at naturen er en gratis medicin, som de fleste af os har adgang til i et vist omfang. Men  ph.d.-studerende Ida Sølvhøj påpeger, at det ikke altid et spørgsmål om "bare at komme ud". Det at komme ud fra sit hjem, kan nemlig være en stor udfordring, når man er ramt af mentale problemer.

Heldigvis har Dorthe fundet en måde at blive motiveret til at komme ud. Selvom det for Dorthe ikke handler om hvad hun fanger, så er det altid en rar fornemmelse, når magneten trækker noget med op fra bækkens brune bund.

Andelen af førstegangskøbere er steget med 17% fra 2019 til 2020

Førstegangskøberne bliver flere og flere

Lukkede fitnesscentre sender odenseanerne ud i naturen

Onlineundervisning i 1.g er ikke sagen

Kost & Motion: Hver femte unge er overvægtig - Det kan skyldes gener, fristelser og sociale udfordringer

Sundt Sind: “På de sociale medier, kan man se, at der er forskel på, hvordan folk er i virkeligheden”

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 17/05/23.

Historien består af 2.953 tegn. Historien blev sidst gemt den 17/05/21 11:22.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Camilla-Maria Behrendt, Christine Hougaard Jensen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.