Førstegangskøberne bliver flere og flere

På trods af coronakrisen strømmer de unge ind på markedet. Antallet af førstegangskøbere er steget med 17% fra 2019 til 2020. Birgitte Troldtoft er en af dem, der har købt hus under den globale pandemi.

Af Camilla-Maria Behrendt, Christine Hougaard Jensen
Udgivet 14/06/21 23:24 og senest opdateret 15/06/21 00:12

       

Sandkasse i haven, græs under tæerne, en sludder over hækken og ingen trampende overbo. Det er drømmen for mange unge børnefamilier, blandt andre 32-årige Birgitte Troldtoft og hendes kæreste med deres søn på et år som har fået nyt hjem i Hinnerup i Favrskov kommune. Ligesom mange andre er Birgitte og hendes kæreste blevet husejere for første gang under pandemien.

Antallet af førstegangskøbere har været stigende siden 2015, men er steget med hele 17% fra 2019 til 2020. Det er en stigning fra 54.612 til 63.639 førstegangskøbere. Direktør for Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen, mener, at det skyldes den lave boligbyrde og coronapandemien.

Boligbyrden er den pris, det koster at bo, hvilket påvirkes af boligpriser, hvilke lån, man kan tage, og renten. Selvom boligpriserne stiger, især i de store byer, så har stigningerne på landsplan ikke været så høje gennem de seneste år, når det ses i forhold til udviklingen i reallønnen og faldet i finansieringsomkostningerne. Renten er nemlig historisk lav, så derfor er boligbyrden også lav lige nu, forklarer Curt Liliegreen. Desuden kan de stigende boligpriser gøre, at førstegangskøbere er bange for at blive priced out fra boligmarkedet på sigt, dvs. ude af stand til at komme ind på markedet, hvorfor mange køber, før priserne stiger yderligere.

Derudover fortæller han, at coronakrisen har haft indvirkning på tendensen, fordi mange har brugt færre penge på rejser og restaurantbesøg, samtidig med at de har tilbragt meget tid i deres lejlighed og derfor savnet mere plads.

Test din viden om boligmarkedet her

Stilhed før boligstorm

For ejendomsmægler Jens Christian Christensen, EDC Huset Hadsten, har pandemien været en rutsjebanetur. Og selvom der nu bliver solgt flere huse, så er der kommet nye udfordringer til. Hør her hvad hans oplevelse har været.

 

For Birgitte og hendes familie havde pandemien også stor indflydelse på forløbet af deres boligkøb.

Ifølge Curt Liliegreen er det ikke så dumt af førstegangskøberne at slå til nu. Den historiske lave rente gør, at boligfinansieringen ikke kan matches i nogle andre lande på kloden. Så selv, hvis boligpriserne falder lidt, så gør det ikke noget, hvis de skal sidde i huset de næste 10-15 år.

Kommunen med de mange fordele

Favrskov Kommune er en blanding af både byer og landområde. Men den vigtigste faktor er nok beliggenheden tæt på Aarhus, som gør, at mange kigger Favrskovs vej.

Dette, i kombination med corona gjorde, at Jens Christian Christensen fik mere at se til i 2020. Særligt var der én gruppe, som rykkede til området.

 

Toget var sammen med en række andre faktorer vigtige for Birgitte, da valget faldt på et 70’er hus i Hinnerup.

Se herunder hvor stor andelen af førstegangskøbere var i din kommune.


Andelen af førstegangskøbere er steget med 17% fra 2019 til 2020

Fred og grønne skove er guld for øverste etage

Onlineundervisning i 1.g er ikke sagen

Kost & Motion: Hver femte unge er overvægtig - Det kan skyldes gener, fristelser og sociale udfordringer

Sundt Sind: “På de sociale medier, kan man se, at der er forskel på, hvordan folk er i virkeligheden”

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 14/06/23.

Historien består af 2.996 tegn. Historien blev sidst gemt den 15/06/21 00:12.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Camilla-Maria Behrendt, Christine Hougaard Jensen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.