Spændingsbarometeret: Her bliver der drama på Fyn

Bølgerne går højt på rådhuset, når partierne skal konstituere byrådsposter mellem sig. Løftebrud, politisk tovtrækkeri og underhåndsaftaler. Medietorvet tager temperaturen på magtkampen og analyserer dramaet med vores helt eget spændingsbarometer.

Af Anders Redder, Martin Bahn
Udgivet 21/11/17 18:23

       

Alt imens de sidste vælgere finder vej til stemmeboksen, så venter magtkampene lige på den anden side af stemmeoptællingen. Spørgsmålet er: Hvem får først konstitueret sig? I mange kommuner går der rygter om politiske underhåndsaftaler og løftebrud. Redaktionen giver derfor et bud på, hvor de mest dramatiske slag forventes at stå i aften og i nat.

Graden af drama vurderes på Medietorvets helt eget spændingsbarometer, der løber på en skala fra 1-10.

#1: Odense - Spændingsfaktor: 6/10
I Danmarks tredjestørste by står kampen om borgmesterposten mellem socialdemokratiske Peter Rahbæk Juel og Jane Jegind fra Venstre.

H.C. Andersens fødeby er traditionelt set socialdemokratisk kerneland, men særligt én enkelt faktor gør, at du skal have Odense i baghovedet i løbet af valgnatten. Socialdemokratiets spidskandidat Peter Rahbæk Juel er nemlig et relativt ubeskrevet blad i odenseansk politik. Han overtog borgmesterkæden fra Anker Boye 1. januar i år, og selvom han næsten har fået et år til at sætte sit præg på byen, er det helt store spørgsmål, hvordan vælgerne tager imod den unge socialdemokrat på valgdagen.

Trods usikkerheden tyder meget dog på, at Peter Rahbæk Juel har sit politiske håndværk i orden. Radikale Venstre er lokket med i et rødt valgforbund, mens man på forhånd har lovet RV-spidsen Susanne Crawley en rådmandspost til gengæld for hendes opbakning. Meningsmålingerne har op til valget spået rød blok et godt valg, og trods usikkerheden tegner det til, at Odense bliver på socialdemokratiske hænder.

Blå bloks spydspids er Venstres Jane Jegind, der med 11.495 stemmer fik et kanonvalg i 2013. Meget tyder på, at hende og Venstre går endnu et godt valg i møde. Hvis hun skal løbe med borgmesterposten kræver det dog, at bonkammeraterne fra Konservative overrasker på valgdagen. Liste C har opstillet den uprøvede Søren Windell som spidskandidat, og det skal blive interessant at se, hvordan Fyns største by tager imod ham.

Redaktionens bud:

Socialdemokratiet og Peter Rahbæk Juel kan gå valgaftenen i møde med nogenlunde ro i maven. Radikale virker troværdige i deres opbakning til S, og en meningsmåling fra Fyens Stiftstidende viser endda, at rød blok muligvis får flertal uden om Radikale Venstre.

Vi tror, at borgmesterposten går til Socialdemokratiet, mens de fire rådmandsposter går til Venstre, Konservative, Radikale Venstre og Enhedslisten.

#2 Nyborg - Spændingsfaktor: 8/10

Der er god grund til at holde ekstra godt øje med Nyborg, hvis man er til spænding på valgnatten. I 2013 udspillede et af kommunalvalgets største dramaer sig i den østfynske kommune. Rød blok vandt på papiret valget, og Erik Christensen fra Socialdemokratiet så ud til at blive ny borgmester. Ud af det blå foretog socialdemokraten Jan Reimer Christiansen et vaskeægte partihop, og pludselig havde Kenneth Muhs fra Venstre et flertal bag sig.

I mellemtiden har Erik Christensen forladt kommunalpolitik, og Vibeke Ejlertsen har taget over som S-spids. Kenneth Muhs skal forsvare sin borgmesterkæde og har ikke på forhånd afvist, at partiet vil tage imod partihoppere i løbet af valgnatten. Vibeke Ejlertsen har derimod lovet, at ingen partihoppere får lov at træde ind i den socialdemokratiske byrådsgruppe.

Partihopperi eller ej: Fyens Stiftstidende spår tæt løb i Nyborg, der siden kommunesammenlægningen i 2007 har prøvet at være på både Venstre og Socialdemokratiets hænder.

Redaktionens bud:

Det tyder på dødt løb, men vi vover pelsen og spår, at Venstre og Kenneth Muhs fortsat sidder på magten i morgen tidlig. Det skyldes, at tidligere V-borgmester Jørn Terndrup har gjort comeback på stemmesedlen. Vi tror, at eks-borgmesteren har vælgertække nok til at tippe balancen til blå bloks fordel.

#3: Assens - Spændingsfaktor: 9/10

Når den vestfynske kommune i dag vælger sine 29 byrådsmedlemmer ved kommunalvalget, er der tre bejlere til den varme stol.

Man kunne tro, at kampen om borgmesterposten umiddelbart stod mellem Venstremanden Søren Steen Andersen og den socialdemokratiske spidskandidat, Charlotte Vincent Petersen, men de får begge kamp til stregen af viceborgmester Jens Henrik Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti. Udover at være medlem af Folketinget, er han også bror til partiformand Kristian Thulesen Dahl. Lokalt er opbakningen til ham stor, og forhåbningen i baglandet er, at han i morgen tidlig vil være partiets første borgmester.

Debatten i Assens bærer præg af en trykket økonomi, men det helt store politiske emne er skoleområdet. I februar 2017 stemte DF, Socialdemokratiet og Enhedslisten nemlig for at lukke to skoler, mens Venstre, Konservative og SF stemte imod. Samtidig valgte et snævert flertal i byrådet, bestående af Socialdemokratiet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, at blive enige om et budgetforlig for 2018-2021 uden borgmesteren og hans parti. Splittelsen på rådhuset går derfor på tværs af de politiske partifarver.

Lige nu er der dødt løb. Dansk Folkeparti er villige til at gå langt for borgmesterposten, hvilket man har vist ved at droppe det valgforbund, man havde med Venstre tilbage i 2013. Det faktum formodes at være et klart politisk signal om, at man ønsker at gå hele vejen som frie fugle.  

Redaktionens bud:

Med Dansk Folkepartis dark horse er der lagt op til et vaskeægte trekantsdrama. Såfremt vælgerne i Assens stemmer for et borgerligt flertal, kan Jens Henrik Thulesen Dahl vælge at konstituere sig med Socialdemokratiet og dermed gå hele vejen. Det vil være en stor triumf, hvis man formår at skaffe partiet sin første borgmesterpost. Vi sætter vores penge aftenens mørke hest.

#4 Langeland - Spændingsfaktor: 7/10

På Langeland er fronterne trukket helt op. Kommunen har tradition for at være borgerligt ledet, men den nuværende borgmester, Bjarne Nielsen fra Venstre, genopstiller ikke. I stedet er favoritten til borgmesterposten Venstres nye spidskandidat, Jan Ole Jakobsen. Han skal dog ikke vide sig for sikker i det mørkeblå vælgerhav, for på det seneste er der blevet dannet en rød/blå alliance mellem SF, Radikale, Socialdemokratiet, Konservative og Alternativet.

Den nye alliance har tidligere udtalt, at man ønsker at gøre op med Venstres dominans. En dominans, der særligt har været tydelig efter kommunalvalget i 2013, hvor Borgerlisten Langeland valgte at gå ind i Venstre, og dermed tage sine fire mandater med. Det fik DF-stemmeslugeren Elisa Hansen til at følge trop, og i dag Venstre sidder derfor på 10 ud af 15 mandater. 

Man har gennem den seneste valgperiode været tynget af en række kommunale problemer, hvor særligt møgsagen om asylcentrene har ligget højt på borgernes debatliste, fordi fælleskassen fik frataget adskillige millioner kroner. Samtidig lider kommunen under at være en af landets fattigste, den mest beskattede og den dårligst stillede, når det kommer til ledigheden. 

Der er masser af udfodringer på skrivebordet for den kommende borgmester, og for Jan Ole Jakobsen starter det med at danne et flertal uden om den blå/røde alliance.

Redaktionens bud:

Favoritten til valget er stadig Jan Ole Jakobsen, der på nuværende tidspunkt er byrådsmedlem for Venstre. Men skulle man spå om en outsider, der kan præge valget, er det Tonni Hansen, som er tidligere næstformand i SF's landsledelse. Det er en erfaren herre, der har slået sig op på at decentralisere magten tilbage til Langeland, og den retorik falder på et tørt sted. På Medietorvet tør vi dog ikke gå hele vejen, så vi holder os lidt i skindet. Vi spår dermed, at der stadig sidder en Venstremand for bordenden, når samtlige stemmer engang er talt op.

Foto: Liva Polack

Dansk Folkepartis nederlag: Går tilbage i seks af syv kommuner

Dur ikke, væk! – Søvndal smidt på porten

Fynsk mavepuster til blå blok

Færre blanke stemmer på Fyn

Valgdeltagelsen på Fyn lander på 73,5 procent

RADIO: Hva' nu? Valgresultaterne sættes i perspektiv

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 21/11/19.

Historien blev sidst gemt den 21/11/17 18:23.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Anders Redder, Martin Bahn

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.