Valgoverblik: Brede, røde smil på Fyn

S-dominans i tre nye kommuner, SF's eneste borgmesterpost og Venstre som valgets store tabere. Her er et kort overblik fra Fyn.

Af Martin Bahn
Udgivet 22/11/17 02:24

       

På Fyn står man her til morgen op til en ny politisk situation, hvor flere af borgmesterposterne har skiftet farve. Inden valget i går sad de røde partier ellers på blot tre kommuner, mens borgerlige kræfter styrede resten af det fynske landskab. Men med resultatet af gårsdagens kommunalvalg har den virkelighed nu ændret sig.

De røde partier, anført af Socialdemokratiet og SF, har nemlig sikret sig fire nye borgmesterposter, hvilket lige nu giver et samlet rødt flertal i seks ud af ti kommuner. Kun Nyborg, Assens og Nordfyns Kommune kan fortsat se frem til en Venstre borgmester de næste fire år.  

De kommuner, som går fra at være blå til røde er: Svendborg, Langeland og Faaborg-Midtfyn. Særligt i Svendborg har Socialdemokratiet fået stor medvind, hvor vælgerne honorerede partiet med 30 pct. af stemmerne, som er en markant stigning på 11,9 pct.  

I Kerteminde afventer vi stadig den endelige konstituering, men lige nu ser det ud til, at det er den konservative komet Klavs Norup Lauridsen, som kan hænge borgmesterlæden om halsen. 

Bred S-dominans

I Odense knuste Peter Rahbæk Juel samtlige politiske modstanderne, da Socialdemokratiet høstede knap 43 pct. af stemmerne i Danmarks tredjestørste by – en stigning på 13,4 pct. fra valget i 2013. Den samme tendens ser vi i Middelfart Kommune, hvor knap halvdelen af kommunens vælgere satte krydset ved liste A. Partiet er derfor nu over dobbelt så stort som Venstre, der trods en lille tilbagegang fik næstflest stemmer.  

SF tager Langeland

På Langeland stormer SF ind i byrådet med en imponerende fremgang på 23,6 pct. Før valget var der indgået en rød/blå alliance mellem SF, Konservative, Radikale, Socialdemokratiet og Alternativet, som ønskede at gøre op med Venstres magtdominans. Tonni Hansen var derfor længe dark horse til at overtage borgmesterkæderne og efter partiets supervalg, er det nu en realitet. Samtidig bliver han den eneste SF-borgmester i Danmark. 

Valgets tabere

I skyggen af den røde valgfest står partiet Venstre, som med fire mistede borgmesterkæder, er Fyns helt store taber. Det er det dårligste valg for Venstre siden 2005, hvor man ligeledes kun fik to borgmesterposter. Det borgerlige parti kan dog trøste sig ved enkelte positive takter rundt omkring på Fyn. I Assens går man bl.a. frem med 7,9 pct., og endnu bedre ser det ud i Nyborg, hvor fremgangen kommer helt op på 15,8 pct.

I Nordfyns Kommune formår man også at holde på knap 40 pct. af stemmerne, hvilket giver direkte adgang til en sikker borgmesterpost.

 

Opdateret kl. 11.54

Foto: Colourbox

 

 

Dansk Folkepartis nederlag: Går tilbage i seks af syv kommuner

Dur ikke, væk! – Søvndal smidt på porten

Fynsk mavepuster til blå blok

Færre blanke stemmer på Fyn

Valgdeltagelsen på Fyn lander på 73,5 procent

RADIO: Hva' nu? Valgresultaterne sættes i perspektiv

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 22/11/19.

Historien blev sidst gemt den 22/11/17 02:24.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Martin Bahn

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.