Nye Borgerlige flopper, mens Alternativet popper

Valgresultaterne giver ingen mandater til Nye Borgerlige i de fynske byråd. Alternativet har dog formået at få mandater ind i tre af de fynske kommuner.

Af Simone Maria Brouwer Nielsen
Udgivet 22/11/17 11:34

       

Alternativet har fået et flot valgresultat på Fyn. Tre mandater i tre forskellige kommuner. Der er nu et Alternativt byrådsmedlem i både Odense, Svendborg og Faaborg-Midtfyns kommune.

Nye Borgerlige er ligesom Alternativet et nyt parti, men Alternativet kan dog prale af at have været med til Folketingsvalget i 2015. Dette kan ligge til grund for Nye Borgerliges valgresultat – de har nemlig ingen pladser fået på Fyn.

De nye partier har altid sværere ved at slå igennem ved valg, og det er der en god grund til ifølge Mats Joe Bordacconi, valgforsker på Instituttet for Statskundskab på Syddansk Universitet: "Begge partier har den udfordring, at de ikke har så veludviklede partiapparater i kommunerne, ” udtaler han. Det gør, at de nye partier ikke har så mange græsrødder, som kan hjælpe og assistere partiet under valgkampen.

Carsten Roed Jensen (Å), forperson for Fyns storkreds for Alternativet, var dog allerede klar over de gode muligheder alternativet havde i de fynske kommuner dagen før valgdagen. ”Jeg tænker at i hvert fald Svendborg, Faaborg-Midtfyn og Odense er på plads, ” udtalte han.  

Dagen før valgdagen havde Nye Borgerlige også store forventninger til deres valg. ”Jeg tror, vi kommer til at markere os i hele Danmark, ” udtalte kommunalordfører for Nye Borgerlige, Poul V. Jensen. Valget lader dog ikke til at have levet op til disse forventninger. Selv på landsplan har Nye Borgerlige kun fået et enkelt mandat i Hillerød.

I dag lyder udmeldingen fra Poul V. Jensen: ”Vi var udmærket klar over, at vi ikke ville få et stort valg, så man kan godt konkludere, at valget er levet op til vores forventninger.” Partiet kommer nu til at arbejde sig frem mod folketingsvalget i 2019.

Alternativet fik tre mandater på Fyn, og de var heller ikke langt fra et mandat i Langelands kommune. Det er specielt de mindre kommuner på Fyn, som Alternativet ikke har fået fat i. ”Der er nogen kommuner, hvor vi har været lidt udfordret. I udkantskommunerne på Fyn har Alternativet kun ligget med 1-2 %. Men det er klart. Folk skal lige lære det nye parti at kende, ” udtaler Carsten Roed Jensen (Å).

Alternativet er dog ikke i tvivl om, at de har fået et flot valgresultat og kigger i stedet fremadrettet. ”Nu skal vi gøre opmærksom på de mærkesager, og de værdier vi har argumenteret for, som gør at man er berettiget til at sidde de forskellige steder, ” siger Carsten Roed Jensen (Å).

Foto: Colourbox

Dansk Folkepartis nederlag: Går tilbage i seks af syv kommuner

Dur ikke, væk! – Søvndal smidt på porten

Fynsk mavepuster til blå blok

Færre blanke stemmer på Fyn

Valgdeltagelsen på Fyn lander på 73,5 procent

RADIO: Hva' nu? Valgresultaterne sættes i perspektiv

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 22/11/19.

Historien blev sidst gemt den 22/11/17 11:34.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Simone Maria Brouwer Nielsen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.