Thygesen giver teten videre

Den afgående borgmester i Faaborg-Midtfyn kommune, Christian Thygesen (V), er færdig med kommunalpolitik fra årsskiftet. Han drømmer om, at flere med en erhvervsmæssig baggrund vil tage opfordringen op og deltage i lokaldemokratiet.

Af Melissa Kjemtrup, 22/11/17 12:50

       

Klokken er godt tyve minutter over tolv, og det summer af valg i Ringe Rådhus. De efterhånden velkendte ansigter fra valgplakaterne trasker ud i mylderet af pressefolk, der står klar til at åbne ild mod de nyvalgte politikere. Ud af døren vælter politikere, der som de første ved, hvordan kommunalbestyrelsen de kommende år kommer til at se ud. Forrest placerer socialdemokraten Hans Stavnsager sig og erklærer, at han og Socialdemokratiet generobrer borgmesterkæden fra Venstres Christian Thygesen fra det nye år.

Dermed træder den afgående borgmester ud af det kommunalpolitiske ræs i Faaborg-Midtfyn Kommune. Det er en beslutning, han er afklaret med.

”Allerede da jeg stillede op ved sidste valg for 4 år siden, stillede jeg op på den basis, at jeg ville stille mig til rådighed for én eller højst to perioder, og det er jo så det, jeg tager konsekvenserne af nu,” fortæller han.

Det var manglen på diversitet i byrådssalen, der fik Christian Thygesen til at træde ind på den kommunalpolitiske scene. Erhvervsmanden var et ukendt ansigt i kommunen, indtil han i sommeren 2013 blev valgt som venstres borgmesterkandidat.

”Jeg har et personligt problem med det, vi i Danmark kalder for livsstilspolitikere, levebrødspolitikere eller taburetklæbere. Det bryder jeg mig ikke om. Derfor tilbød jeg mig selv som et frisk nyt pust, da jeg stillede op,” siger han.

Det friske pust til kommunalpolitikken endte med at blive valgets helt store stemmesluger, og det var det, der ifølge ham selv, fik ham placeret på borgmesterposten i Faaborg-Midtfyn Kommune tilbage i 2013.

”Der er en skævhed i repræsentationen i kommunalbestyrelserne i Danmark. Der er en overvægt af offentligt ansatte og pensionister, og det kræver, at der er nogen andre profiler, der er parate til at stille sig selv til rådighed.”

Venstre styrtbløder

I løbet af stemmeoptællingen tirsdag aften blev det klart, at Venstre havde fået en markant tilbagegang i kommunen. Venstre tabte mere end 10% af stemmerne fra kommunalvalget i 2013. Christian Thygesen har et bud på årsagen:

”Vi har haft en hel del af de store stemmeslugere på venstres sidste liste, som denne gang valgte ikke at stille op, heriblandt mig selv, Jane Heitman og Lene Høsthaab.”

Men på trods af det dårlige valg for Venstre er den afgående borgmester fortrøstningsfuld:

”Vi står jo stadigvæk som et parti her i kommunen, der er næsten ligeså stort som Socialdemokratiet. Vi har syv mandater i den nye kommunalbestyrelse. Det er færre end sidste gang, men vi er stadigvæk en stor faktor,” fortæller han.

Christian Thygesen understreger, at kommunalbestyrelsen de sidste 4 år har arbejdet tæt sammen, og at han forventer, at det er noget, der vil fortsætte i fremtiden på trods af borgmesterskiftet. Han har en klar forventning om, at partierne i kommunalbestyrelsen fortsat vil arbejde tæt sammen, selvom det ikke længere er ham der besidder borgmesterposten.

Den nyvalgte borgmester i Faaborg-Midtfyn kommune, Socialdemokraten Hans Stavnsager, støtter op om konstitueringen.

(Foto: Melissa Kjemtrup)

Hans Stavnsager: Det ’’ultimative’’ er opnået

Slagterigrunden: Erhvervslivet håber på hurtig afklaring efter valget

🔊 Vælgernes reaktioner på valget i Faaborg-Midtfyn

Emma Have (LA): Vi var for uerfarne

Skævvridning i balancen af mandelige og kvindelige kandidater til kommunalvalget i Faaborg-Midtfyn

Det betyder den nye konstituering i praksis


Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres.

Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes automatisk to år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk anvender Matomo til statistik.