Fynsk mavepuster til blå blok

Vælgerne på Fyn gav i går blå blok klar besked. Venstre, LA og DF gik alle tilbage på Fyn, mens konservative holdt fanen højt og gik frem i seks fynske kommuner.

Af Julie Tantholdt-Hansen, 22/11/17 14:06

       

Blå blok vågner i dag op til et klart budskab fra fynboerne. Venstre har over natten mistet fire borgmesterposter på Fyn, og partiet har på landsplan haft det dårligste valg i 28 år. En ægte valglussing til regeringspartiet, som på landsplan mister 79 mandater.

På Fyn bløder Venstre mest i Langeland Kommune og Faaborg-Midtfyn Kommune, hvor partiet er gået henholdsvis 5,2 og 10,6 procent tilbage efter tirsdagens valg.

DF og LA: Fyns største tabere

Dansk Folkeparti går tilbage i syv kommuner. Dermed er DF det parti i blå blok, som mister mandater i flest kommuner. I alt mister partiet fem mandater på Fyn, hvilket reducerer partiet til et enkelt mandat på Langeland, og nul mandater i Nordfyns kommune.

DF’s nederlag i Assens er også værd at nævne i denne sammenhæng. Her havde partiet udmeldt, at de gik efter borgmesterposten, og partiets spidskandidat, Jens Henrik Thulesen Dahl, havde rullet de store skyts ud under valgkampen. Men DF's tre mandater kunne ikke indkassere borgmesterkæden.

For Liberal Alliance ser det også noget sort, eller rødt, ud på Fyn. Partiet får ikke et eneste mandat, hvilket udelukker partiet fra samtlige byråd i Fyns ti kommuner de næste fire år. Før valget sad LA på et mandat i både Svendborg og Nordfyns byråd.

Konservative forsvarer lidt af æren

For den samlede blå blok var kommunalvalget i går et nederlag. De konservative kan dog stadig se sig selv i øjnene dagen derpå. På Ærø løb partiet med 17,5 procent af stemmerne, hvilket er en fremgang på 3,6 procent.

Den helt store sejr skulle man dog til Kerteminde Kommune for at opleve. Her løb partiet med 21,4 procent af stemmerne. En imponerende fremgang på 15,8 procent, som giver partiet syv mandater i byrådet. Det bliver en helt ny virkelighed for de konservative, som syvdobler deres ene mandat i Kerteminde byråd.

Foto: Folketinget

Svenskerne kommer: Hver syvende på arbejdsmarkedet i København er udlænding

Velkommen til DØGNDRIFT!

20 år med kriser: Kan du huske lockouten i 2013?

Dansk Folkepartis nederlag: Går tilbage i seks af syv kommuner

Dur ikke, væk! – Søvndal smidt på porten

Færre blanke stemmer på Fyn


Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres.

Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes automatisk to år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk anvender Matomo til statistik.