Fynsk mavepuster til blå blok

Vælgerne på Fyn gav i går blå blok klar besked. Venstre, LA og DF gik alle tilbage på Fyn, mens konservative holdt fanen højt og gik frem i seks fynske kommuner.

Af Julie Tantholdt-Hansen
Udgivet 22/11/17 14:06

       

Blå blok vågner i dag op til et klart budskab fra fynboerne. Venstre har over natten mistet fire borgmesterposter på Fyn, og partiet har på landsplan haft det dårligste valg i 28 år. En ægte valglussing til regeringspartiet, som på landsplan mister 79 mandater.

På Fyn bløder Venstre mest i Langeland Kommune og Faaborg-Midtfyn Kommune, hvor partiet er gået henholdsvis 5,2 og 10,6 procent tilbage efter tirsdagens valg.

DF og LA: Fyns største tabere

Dansk Folkeparti går tilbage i syv kommuner. Dermed er DF det parti i blå blok, som mister mandater i flest kommuner. I alt mister partiet fem mandater på Fyn, hvilket reducerer partiet til et enkelt mandat på Langeland, og nul mandater i Nordfyns kommune.

DF’s nederlag i Assens er også værd at nævne i denne sammenhæng. Her havde partiet udmeldt, at de gik efter borgmesterposten, og partiets spidskandidat, Jens Henrik Thulesen Dahl, havde rullet de store skyts ud under valgkampen. Men DF's tre mandater kunne ikke indkassere borgmesterkæden.

For Liberal Alliance ser det også noget sort, eller rødt, ud på Fyn. Partiet får ikke et eneste mandat, hvilket udelukker partiet fra samtlige byråd i Fyns ti kommuner de næste fire år. Før valget sad LA på et mandat i både Svendborg og Nordfyns byråd.

Konservative forsvarer lidt af æren

For den samlede blå blok var kommunalvalget i går et nederlag. De konservative kan dog stadig se sig selv i øjnene dagen derpå. På Ærø løb partiet med 17,5 procent af stemmerne, hvilket er en fremgang på 3,6 procent.

Den helt store sejr skulle man dog til Kerteminde Kommune for at opleve. Her løb partiet med 21,4 procent af stemmerne. En imponerende fremgang på 15,8 procent, som giver partiet syv mandater i byrådet. Det bliver en helt ny virkelighed for de konservative, som syvdobler deres ene mandat i Kerteminde byråd.

Foto: Folketinget

Svenskerne kommer: Hver syvende på arbejdsmarkedet i København er udlænding

Velkommen til DØGNDRIFT!

20 år med kriser: Kan du huske lockouten i 2013?

Dansk Folkepartis nederlag: Går tilbage i seks af syv kommuner

Dur ikke, væk! – Søvndal smidt på porten

Færre blanke stemmer på Fyn

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 22/11/19.

Historien blev sidst gemt den 22/11/17 14:06.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Julie Tantholdt-Hansen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.