Dansk Folkepartis nederlag: Går tilbage i seks af syv kommuner

Dansk Folkeparti fik en syngende øretæve ved kommunalvalget på Fyn i går, hvor især drømmen om partiets første borgmesterpost smuldrede.

Af Martin Bahn, 22/11/17 15:38

       

Det lå angiveligt hele tiden i kortene. Man kunne næsten mærke den første borgmesterkæde om halsen. Og valgfesten, den skulle om muligt være endnu større, end ved Folketingsvalget i 2015, hvor mere end hver femte dansker satte krydset ved liste O. Dansk Folkeparti var nemlig blevet stuerene på landsplan, og nu var tiden kommet til at omsætte de politiske resultater til endnu mere indflydelse i kommunerne.

I stedet er Kristian Thulesen Dahl & Co vågnet til et eklatant valgnederlag, hvor man går tilbage i seks ud af de syv fynske kommuner, som Medietorvet.dk dækker. Kun i Faaborg-Midtfyn belønner vælgerne partiet med en smal fremgang på 1,5 pct.

Drømmene om en borgmesterpost i Assens er også for længst braste, og Jens Henrik Thulesen Dahl blev allerede tidligt i konstitueringsforhandlingerne sat uden for døren. Tilsidesat af den nye borgmester Søren Steen Andersen (V) og S-spidsen, Charlotte Vincentz Petersen, der sammen konstituerede byrådet og sørgede for minimal indflydelse til Dansk Folkeparti.

Valgresultatet skal dog ikke ses som et decideret opgør med Dansk Folkeparti. Det mener Mats Joe Bordacconi, der er Ph.d. i Statskundskab ved Syddansk Universitet.

”Det er svært at sige, om der er sket et traditionelt opgør med Dansk Folkeparti, for man skal være varsom med at sammenligne landspolitik med kommunalpolitik”, siger han og uddyber:

”Dansk Folkeparti har haft succes på landsplan, og selvom man siger, at politisk medvind kun slår igennem med halv kraft på kommunalt niveau, er dette, alt andet lige, et dårligt valg for partiet. Det er et nederlag ud fra de ambitioner, man fra toppen havde sat sig i sinde”

Også partiets næstformand, Søren Espersen, erkender nederlaget på landsplan.

”Vi har fået en syngende øretæve. Det må vi erkende. Og Socialdemokratiet har fået et fremragende valg, udtaler han dagen derpå til TV2.

I Assens Kommune er man vågnet med særligt store tømmermænd. Her havde partiformandens storebror og spidskandidat, Jens Henrik Thulesen Dahl, nemlig peget på sig selv som borgmester, og mange analytikere vurderede, at det scenarie ikke var helt urealistisk. Hvis vælgerne i Assens havde stemt for et borgerligt flertal, ville DF nemlig kunne konstituere sig med Socialdemokratiet og dermed gå hele vejen selv.

Den optimisme var dog erstattet af tydelig skuffelse, da vores udsendte reporter Anne Bolding i de sene nattetimer fangede hovedpersonen selv til en kommentar: ”Jamen, vi har ikke haft noget super godt valg. Vi vil gerne rulle ting ud. Men der er et flertal, som gerne vil rulle ting tilbage, og som ikke vil udvikle. Det skal de have lov at gøre. Jeg er træt, det har været en lang dag”, afslutter han.

Flertal for et rødt Fyn

På Fyn står man nu i stedet over for en ny politisk virkelighed, hvor flere borgmesterposter har skiftet farve. Inden valget sad de røde partier kun på tre kommuner, mens borgerlige kræfter styrede resten af det fynske kommunallandskab. Men med de nye resultater er seks ud af ti fynske kommuner blevet malet røde – bl.a. på bekostning af Dansk Folkeparti.

Foto: Jakob Korshøj

Dur ikke, væk! – Søvndal smidt på porten

Fynsk mavepuster til blå blok

Færre blanke stemmer på Fyn

Valgdeltagelsen på Fyn lander på 73,5 procent

RADIO: Hva' nu? Valgresultaterne sættes i perspektiv

Nye Borgerlige flopper, mens Alternativet popper


Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres.

Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes automatisk to år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk anvender Matomo til statistik.