En uge i skraldets tegn

I mandags startede syv dage dedikeret til indsamling af skrald, som danskere smider andre steder end i skraldespande. Det er femte år, at projektet løber af stablen, men foreningen bag håber, at en indsamling ikke vil være nødvendig i en nær fremtid.

Af Johanne Digebjerg Holgersson, Rikke Romme
Udgivet 16/04/18 13:20

       

Den årlige såkaldte “affaldsindsamlingsuge” er et initiativ arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening, og siden projektet startede i 2013 har det hvert år vokset sig større og større.

“Sidste år var der 750 indsamlinger og i dag tirsdag er vi oppe på knapt 900 indsamlinger rundt omkring i landet. Der tikker tilmeldinger ind hele tiden, hvilket simpelthen er ellevildt!” siger projektleder for affaldsindsamlingsugen, Majken Sundahl, som netop har åbnet skraldeballet med Barbara Moleko og Danmarks Naturfredningsforenings nye præsident, Maria Gjerding (Ø).

For børn og voksne
I affaldsindsamlingsugen går børn og voksne ud i den danske natur og samler skrald. Sidste år havde 160.000 danskere meldt sig til indsamlingen, og der blev samlet i gennemsnit knap et kilo skrald per deltager. Langt størstedelen af indsamlerne var fra landets skoler og institutioner.

En af de institutioner, der i år har meldt sig til at gå i naturen og fylde plastiksække med skrald, er den private børnepasningsinstitution i Ikast-Brande Kommune, Natur og Omsorg.

Institutionen samler i år skrald for fjerde år i streg, og stifter af Natur og Omsorg, Helle Buur, er begejstret for initiativet:

“Vi prøver at lære vores børn, hvad der er natur, og hvad der er affald,” siger Helle Buur.

Natur og Omsorg har hver måned et nyt tema, og i april måned er det ‘affald’. Institutionen har også egen køkkenhave og drivhus, hvor de lærer børnene at dyrke og pleje naturen.

Helle Buur oplever, at affaldsindsamlingsugen gør et stort indtryk på børnene:

“Efterfølgende kan vi se på børnene, at de lægger mærke til, når der ligger skrald ude i naturen”, fortæller Helle Buur.

Derudover fortæller hun, at det også er en god anledning til at fortælle børnene mere om, hvad affald gør ved naturen.

Håb om en skraldefri fremtid
Denne pointe fremhæver Majken Sundahl også. Hun håber, at ugen kan lære børn og unge om, hvordan man kan passe på naturen resten af året. Det ultimative mål ligger dog i en adfærdsændring blandt alle danskere:

“Der er stadig nogen, der ikke har overskud til eller kender problemet ved at smide affald, hvilket især sker under transport. Men fik vi en øget folks bevidsthed om dette, så behøvede vi ikke at holde den her affaldsindsamling. Så den dag vi ikke er nødvendige, er vi lykkelige,” forklarer Majken Sundahl.

Vil man selv bruge et par timer af sin weekend på at deltage i at samle objekter ind, der hører til i skraldeposer, og ikke i vores natur, kan man finde sit lokale indsamlingssted her.

Foto: Mettes privatpasning i Tulstrup

Dansk Ornitologisk Forening: Sådan redder vi de truede fugle

De danske fugle er truet af landbruget

Husk solcremen når børnene skal ud i forårssolen

Forårets yngletid skyder hugorme-safari-sæsonen i gang

Med foråret følger mindre søvn

Grønne stueplanter lever stadig

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 15/04/20.

Historien blev sidst gemt den 16/04/18 13:20.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Johanne Digebjerg Holgersson, Rikke Romme

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.