“Jeg kan ikke lide, at min chef ansætter drenge på 14 år”

Fastfoodkæden Domino’s Pizza har 14-årige ansat som bude over hele Danmark, selvom Arbejdstilsynet mener, at de unge ansatte er i fare.

Af Celine Klint
Udgivet 18/04/18 14:03

       

Musa smider tre pizzaer og en 2-liters cola i varmetasken forrest på elcyklen. Han har ikke cykelhjelm på, for som han siger:

“Jeg behøver den ikke, for jeg har kørt på cykel i mange år.” Musa går i 7. klasse og drømmer om at blive fodboldspiller hos FC Barcelona, men lige nu er han pizzabud for Domino’s Pizza på Nørrebrogade i København. Han speeder op på elcyklen, mens han tjekker leveringsadressen på sin telefon.

“Man kan få cyklens batteri tunet hos cykelhandleren,” griner han og sætter farten op.

Det er ikke kun trafikken, der er en trussel for os

Arbejdstilsynet har ved et tilsyn hos en Domino's Pizza i Aarhus givet påbud om, at unge på 14 år ikke må udbringe pizzaer. Blandt andet fordi budene er alene, når de cykler ud til adresser og kunder, som de ikke kender, fordi arbejdet er om aftenen, og der er risiko for røveri. Det viser en aktindsigt fra Arbejdstilsynet.

Men taler man med Domino’s kundeservice, oplyser de, at man skal være 14 år for at blive ansat som pizzabud hos dem. Og hos Domino’s Pizza i København arbejder flere 7. klasses elever, der kører alene ud på elcykel og leverer pizzaer til folk.

Sidst jeg blev truet, var lige deroppe ved Fakta Q. Der stod nogle gutter med mørkt tøj og sagde, at de ikke ville betale. Så jeg måtte gi’ dem pizzaerne.

Musa leverer pizzaerne hos en ældre mand og kører tilbage til butikken. Han går direkte over og stikker sine fingre ind under en varmelampe, der holder de færdige pizzaer lune. Han må stå på tæer for at nå. Det er kun Domino’s ene pizzeria i Aarhus, der har fået et påbud, og der er derfor intet ulovligt ved at Musa er ansat hos Domino’s i København.

Der er seks bude på arbejde i aften, og tre af dem er 14 år. På en knagerække hænger to hvide cykelhjelme, men ingen af budene bruger dem. 

Oppe på pakkebordet sidder Adnan på 17 år og dingler med benene. Han har fri nu og hænger bare ud i butikken. På væggen bag ham hænger et A4-ark med nogle guidelines til budene med titlen: ”Go’ Driver Stil”. Adnan trækker på skuldrene af rådene:

”Det der med at overholde færdselsreglerne, det er ikke lige førsteprioritet. Det vigtigste for mig, når jeg er bud, er at være så hurtig som muligt. Hvis det betyder, at jeg misser et rødt lys eller to eller kører uden lys, så er det sådan, det er.”

 

Trusler & trafikulykker

Adnan har arbejdet for Domino’s Pizza i et år. Flere gange er han blevet truet til at give pizzaer væk uden at få betaling:

“Sidst jeg blev truet, var lige deroppe ved Fakta Q. Der stod nogle gutter med mørkt tøj og sagde, at de ikke ville betale. Så jeg måtte gi’ dem pizzaerne. Jeg vidste jo ikke, hvad de kunne finde på. Det var egentlig ikke en slem situation. De havde ikke noget våben eller noget, men de havde en ret truende attitude.”

“I perioden efter ulykken havde jeg ikke lyst til at cykle. Jeg var i chok, I guess" 

Det, der har rystet Adnan mest, er en trafikulykke, der skete for et halvt år siden. Han prøvede at undvige en bil, men kunne ikke dreje elcyklen skarpt nok, så han stødte ind i siden af bilen, smadrede ruden og sidespejlet. Selv slog han mest hænderne:

”I perioden efter ulykken havde jeg ikke lyst til at cykle. Jeg var i chok, I guess. Men så glemte jeg det og begyndte at køre ligeså meget som før. Det var ikke så svært at glemme det.”  

Adnan forklarer, at elcyklen nogle gange har svært ved at dreje, og at bremserne ikke altid er så gode. Det er heller ikke altid, at cykellygterne virker. For en måned siden fik han en bøde af politiet for at køre uden lys.

“Jeg skulle selv betale bøden. Men efter den situation var min chef nede og købe sådan nogle små cykellygter, man kan putte på.”

 

14-årige bude

Musa er ikke i tvivl – det bedste ved jobbet er den pizza, han får, når han har fri. Hans yndlings er Margarita. For Adnan handler det mere om den fleksibilitet, der er i jobbet.

“Det er meget større frihed her end i Føtex, hvor jeg var før. Men jeg kan ikke lide, at min chef ansætter drenge på 14 år. Jeg føler ikke, de små tager nok ansvar, og de har ligesom ingen værdier endnu. I det her job skal man vide, hvordan man skal handle i forskellige situationer.”

Hos andre budtjenester, som for eksempel Just-Eat, skal man være 16 år for at køre elcykel.

”Det er ikke kun trafikken, der er en trussel for os”, forklarer Adnan. “Det er også, hvor folk kommer fra herude – banderelaterede ting. Det kan godt gå ud over de små, mens de er på arbejde. Hvis de eller deres brødre har en konflikt med nogen, og man så møder dem på gaden, så er du ret meget alene.”

Det er stadig kun pizzeriaet i Aarhus, der har fået et påbud fra Arbejdstilsynet, og der er derfor fortsat ansat 14-årige i Domino’s butikker over hele landet.

Domino’s hovedkontor og presseafdeling ønsker ikke at udtale sig i sagen.

Musa og Adnan er begge opdigtede navne. Deres identiteter er kendt af journalisten.

 

Malou og Alex - Parret, Danmark ikke er klar til

🔊 Podcast: Morgen i Danmark

Byens Bro i Odense: OK18-aktioner lægger pres på forhandlerne

Seksuel chikane i hotel- og restaurationsbranchen skal kortlægges

🔊 Formiddagsfladen på DØGNDRIFT

🔊 Quiz: Gæt en arbejdsplads!

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 17/04/20.

Historien blev sidst gemt den 18/04/18 14:03.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Celine Klint

Artikelhuset   //  Bladet   //  Corona News   //  Coronaavisen   //  CovidAvisen   //  CoViden   //  Dagens Avis   //  DØGNDRIFT   //  Karantæne Posten   //  Overblikket   //  SDUNews   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.