Store affaldsdag: Reportage fra affaldsindsamling i et forårsfyldt Danmark

Over 30 børn og voksne fra flere daginstitutioner i Ikast-Brande Kommune dukkede op til fællesindsamling på årets første sommerdag. Affaldsudbyttet var lavere end da de samlede sidste år, og det glæder arrangør, Helle Buur

Af Johanne Digebjerg Holgersson
Udgivet 18/04/18 14:20

       

“Vi er lige gået i gang, og det er simpelthen det flotteste sommervejr”, lyder det fra Helle Buur, stifter af Natur og Omsorg, og arrangør af indsamlingen i Ikast-Brande kommune, da vi kl 10.20 første gang stempler ind og forhører os om status på affaldsindsamlingen. Temperaturen i Tulstrup har allerede sneget sig over 15 grader. 

Humøret er højt, og lige så er fremmødet af børn og voksne fra daginstitutioner i kommunen.

“Vi er begyndt at fylde poserne,” siger Helle Buur og fortsætter: “Her var for eksempel et stykke papir fra Storebæltsovergangen. Der er lige én der har tømt lommerne her”.

Årlig affaldsindsamling
Vi skrev tidligere, at det i denne uge, er den årlige nationale affaldsindsamlingsuge. Det er et initiativ arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening, som på søndag d. 22. april kulminerer i en stor landsdækkende indsamlingsdag.

Man har dog i løbet af ugen også kunne melde sig personligt eller som institution til at bidrage til affaldsindsamlingen, og det er det, den private børnepasningsinstitution, Natur og Omsorg, har gjort. Børnene er slet ikke i tvivl om, hvad der ikke hører til i naturen, fortæller stifteren Helle Buur. 

"'Der ligger affald, det må ikke ligge der,' siger børnene. Og så går de også meget op, at dyrene får ondt i maven, hvis de spiser affald," beretter Helle Buur. 

Skraldesamlerne gik i dag primært langs fortove i Tulstrup centrum. Da vi kl 11.30 taler med Helle Buur igen, er affaldsindsamlingen slut. Børn og voksne samlede blandt andet cigaretskodder, dåser og rester fra nytårskrudt - alle ting der ikke hører til i naturen, men i skraldespanden. 

“Vi fyldte omkring fem poser i år, og det er en del mindre end sidste år, så det er meget positivt,” lyder det begejstret fra Helle Buur.

Forårsvejret har givet indsamlerne røde kinder og gjort børnene trætte.

"Det har været det bedste vejr vi har samlet affald i, i de fire år vi har været med," konkluderer Helle Buur, "Det er simpelthen så dejligt - sommer og 22 grader" afslutter hun. 

 

Danmarks Naturfredningsforening håber, at det en dag ikke vil være nødvendigt at arrangere en national affaldsindsamling. Indtil da vil Natur og Omsorg, deltage i den årlige affaldsindsamling, og fortsætte med at lære deres børn, hvordan man passer på naturen.

Fotos og video: Helle Buur

Dansk Ornitologisk Forening: Sådan redder vi de truede fugle

De danske fugle er truet af landbruget

Husk solcremen når børnene skal ud i forårssolen

Forårets yngletid skyder hugorme-safari-sæsonen i gang

Med foråret følger mindre søvn

Grønne stueplanter lever stadig

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 17/04/20.

Historien blev sidst gemt den 18/04/18 14:20.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Johanne Digebjerg Holgersson

BIOGRAFKLUBBEN   //  Bladet   //  BRUGBART   //  DØGNDRIFT   //  Klimakabalen   //  Kropskontakt   //  Københavneri(g)et   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.