Danskernes sommervaner spænder ben for rottefængerne i Odense

De kribler og kryber, gnaver og graver. Og de er svære at slippe af med, når solhungrende danskere rykker ud i landets parker og glemmer at tage sandwichrester og æbleskrog med sig.

Af Charlotte Bjerrekær, Tobias Mølgaard Sørensen
Udgivet 18/04/18 21:07

       

Milde vintre med meget nedbør og en mulig resistens over for gift er årsag til, at mange danske byer kæmper med en bestand af rotter, der vokser og vokser. Munke Mose i Odense er heller ikke sluppet for de invaderende, pelsede dyr. Odenses By- og Kulturforvaltning skærpede derfor i foråret indsatsen for at komme det voksende rotteproblem til livs i mosen. Der er nu gået over en måned siden rottejagten satte ind, og kommunen oplever stadig, at flere rotter går i fælderne.

Madrester lokker rotterne til at blive
Den varme sommersol er begyndt at kigge frem, og det betyder flere besøgende i Munke Mose i Odense. Unge og gamle nyder den gode stemning med mad og drikkelse, men mange af de sommerglade mennesker glemmer simpelt hen at smide deres madrester ud, når de bevæger sig hjemad. Det mener skadedyrsbekæmper Thomas Vangsgaard, er et problem, der får rotterne til at blive i mosen:

"Hvis rotten har valget mellem den gift, vi har lagt ud, eller en kvart pizza, der ligger på jorden, så vælger den pizzaen. Og så kan vi altså hurtigt se en opblomstring igen", udtaler han til Fyens Stiftstidende.

Thomas Vangsgaard, der er hyret af Odense Kommune til at løse opgaven, anvender de sædvanlige teknikker til at indfange de forhadte skadedyr. Det indebærer at jage rotterne ud af deres huller med røg, hunde og jægere, og sætte fælder op med og uden gift. Indtil videre har det kostet kommunen 450.000 kroner at gøre byens velbesøgte mose ren for skadedyr, erfarer Fyens Stiftstidende. 
Ifølge Thomas Vangsgaard er problemet ved at være under kontrol, selvom de stadig finder rotter i de skjulte fælder. Der er altså en faldende risiko for at blive hapset i tæerne, når skoene bliver kastet af i græsset. Bare husk på at tage alle beviser med, når picnicen er overstået. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra parkforvalter Hanne Pedersen, der er ansvarlig for rottejagten i Odense Kommune.


Solstråler lokker folk ud i landets parker, men det efterladte skrald kan gøre rottebekæmpelse sværere. 
Fotos: Tobias Mølgaard

Dansk Ornitologisk Forening: Sådan redder vi de truede fugle

De danske fugle er truet af landbruget

Husk solcremen når børnene skal ud i forårssolen

Forårets yngletid skyder hugorme-safari-sæsonen i gang

Med foråret følger mindre søvn

Grønne stueplanter lever stadig

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 17/04/20.

Historien blev sidst gemt den 18/04/18 21:07.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Charlotte Bjerrekær, Tobias Mølgaard Sørensen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  KLOG PÅ...   //  Netizen   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.