Allike-alarm: Har du styr på din skorsten?

Foråret er ikke bare en travl tid for fuglene - det er også en travl tid for skorstensfejeren. Alliken har nemlig kastet sin kærlighed på lige netop skorstenen, når det gælder om at finde en redeplads. Men en tilstoppet skorsten kan koste menneskeliv, og derfor er der bud efter den sorte uniform.

Af Camilla Carlsson
Udgivet 18/04/18 21:34

       

Det er højsæson for allikernes redebygning, og det kan skabe store problemer for husejere med skorsten. Danmarks mindste kragefugl, alliken, er nemlig bedst kendt for sin store forkærlighed for lige netop skorstene, når den skal bygge rede - og det kan være yderst farligt.

En allikerede er bygget af et tæt lag grene og kviste, hvilket kan medføre, at skorstenen bliver helt tilstoppet. Rederne har indtil flere gange været skyld i skorstensbrande, og i værste tilfælde kan en allikerede resultere i kulilteforgiftning. Det sker, fordi røgen ikke kan komme ud af skorstenen, men i stedet dumper ned i til husejerne. Det kan derfor være direkte livsfarligt at have fugle på taget.

Kulilte kan hverken ses, lugtes eller smages - til gengæld er den livsfarlig at indånde selv i meget små mængder.

Hvis du har alliker i skorstenen, er det derfor en god idé at ringe efter skorstensfejeren. Han kan nemlig fjerne reden og montere en fuglerist, der forhindrer alliker og andre fugle i at bygge rede i skorstenen igen.  

Er fuglene først flyttet ind og har fået æg eller unger, kræver det særlig dispensation for at måtte fjerne dem fra skorstenen, oplyser Dansk Ornitologisk Forening.  

Foto: Colourbox 

Dansk Ornitologisk Forening: Sådan redder vi de truede fugle

De danske fugle er truet af landbruget

Husk solcremen når børnene skal ud i forårssolen

Forårets yngletid skyder hugorme-safari-sæsonen i gang

Med foråret følger mindre søvn

Grønne stueplanter lever stadig

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 17/04/20.

Historien blev sidst gemt den 18/04/18 21:34.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Camilla Carlsson

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.