Ligestilling, ja tak! Dansk Journalistforbund efterlyser ligestillingsalternativer i mediers kildelister

Selvom danske medier oftere ringer til kvindelige ekspertkilder end naboerne i Sverige og Norge, efterlyser formanden for Dansk Journalistforbund et ligestillingsalternativ i mediers kildelister. Et forslag, som Fyens Stiftstidende afviser.

Af Mathilde Dalskov
Udgivet 19/04/18 09:14

       

Når du læser en artikel i avisen, ser de seneste nyheder i tv’et eller tuner ind på morgenens radioavis er lige omkring hver tredje danske ekspertkilde en kvinde. Det viser en ny rapport fra Nordisk Ministerråd. I 2010 var det tal på 28 procent.

Rapporten afslører samtidig, at det er de danske medier, der oftest ringer til kvindelige ekspertkilder.

Og det kommer bag på Lars Werge, formand i Dansk Journalistforbund. For ham forekommer de nye tal først og fremmest som en positiv overraskelse.

Ligestillingsalternativ i kildelisterne

Danske medier kvoterer ikke kilder efter køn, som man ellers ser det i andre skandinaviske lande. At Danmark indtager en første plads kommer derfor bag på forbundets formand, Lars Werge: 

”Selvom tallet af højere end forventet, er det er problem, at der er færre kvinder end mænd i medierne"

Han opfordrer derfor de danske medier til at finde et ligestillingsalternativ frem, når de kontakter ekspertkilder. Men det forslag møder kritik hos Fyens Stiftstidende. 

”Jeg kan ikke drømme om at forholde mig til, om det er en mand eller kvinde, som mine journalister ringer til. Jeg går op i, at det er den faglige viden, som er i top,” siger Sander Schmidt Astrup, der er nyheds-og redaktionschef hos Fyens Stiftstidende.

Men har I som medie ikke et ansvar for, at andelen af kvindelige ekspertkilder stiger?

”Vi har et ansvar for, at vores læsere får lov at høre de mest kompetente eksperter. Det ville virke utrolig kunstigst at vælge en ekspert, bare fordi hun er en kvinde. Men hvis det er en kvinde, der er dygtigst, så vælger vi selvfølgelig hende,” forklarer Sander Schmidt Astrup.

Tallene er foruroligende lave

Ifølge Vibeke Pedersen, medieforsker ved Københavns Universitet, bør vi endnu være forbeholdne med at fejre fremgangen, som også Lars Werge peger på. Hun mener, at det er mediernes eget ansvar at gøre op med de kønslige skævvridninger, som rapporten illustrerer. 

”Jeg synes, at tallene ser foruroligende lave ud. De kvindelige ekspertkilder er der, så det er helt absurd ikke at bruge dem mere," siger Vibeke Pedersen. 

Foto: Colourbox

Malou og Alex - Parret, Danmark ikke er klar til

🔊 Podcast: Morgen i Danmark

Byens Bro i Odense: OK18-aktioner lægger pres på forhandlerne

Seksuel chikane i hotel- og restaurationsbranchen skal kortlægges

🔊 Formiddagsfladen på DØGNDRIFT

🔊 Quiz: Gæt en arbejdsplads!

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 18/04/20.

Historien blev sidst gemt den 19/04/18 09:14.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Mathilde Dalskov

Artikelhuset   //  Bladet   //  Corona News   //  Coronaavisen   //  CovidAvisen   //  CoViden   //  Dagens Avis   //  DØGNDRIFT   //  Karantæne Posten   //  Overblikket   //  SDUNews   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.