Flyvende fremtid: Optimisme hos SDU's dronestuderende

Mens dronernes indflyvning på arbejdsmarkedet indenfor en kort årrække risikerer at sende dele af den ældre generation på tidlig pension, ser det anderledes lyst ud for de unge, der netop nu er under uddannelse.

Af Kasper Junge Wester
Udgivet 19/04/18 11:41

       

Mens dronernes indflyvning på arbejdsmarkedet indenfor en kort årrække risikerer at sende dele af den ældre generation på tidlig pension, ser det anderledes lyst ud for de unge, der netop nu er under uddannelse.

På Syddansk Universitet har man for længst set skriften på væggen, og på ingeniørstudierne kan de studerende indenfor robotteknologi derfor specialisere sig i droneteknologi, når de begynder på kandidatoverbygningen.

En af de studerende, der har grebet den mulighed, er 30-årige Kristian Møller Hansen, der er i gang med sit andet semester. Han ser gode karrieremuligheder indenfor sin del af ingeniørfaget, som i disse år oplever en eksplosiv vækst i takt med at mere og mere arbejde automatiseres.

”Det virker som om, at der er stor efterspørgsel efter folk med vores kompetencer indenfor software og elektronik. Umiddelbart, er det mit indtryk, at vi kan passe ind i mange forskellige sammenhænge. Det behøver ikke nødvendigvis at handle direkte om hverken robotter eller droner. Automationsbranchen mere generelt vokser også meget,” fortæller han.

Det er dog dronerne, der i det daglige er omdrejningspunktet for Kristian Møller Hansen, og han er ikke i tvivl om de samfundsmæssige fremtidsperspektiver i lige præcis den teknologi:

”Jeg tror, droner kommer til at blive en stor del af vores hverdag i den meget nære fremtid. Der bliver lagt mange penge og kræfter i at skabe en infrastruktur, der kan håndtere et stort antal ubemandede fartøjer i luftrummet på samme tid, og det er selvfølgelig fordi, der er kæmpe fordele I at kunne sende en lille hurtig og agil maskine ud og løse små opgaver, man normalt ikke tænker så meget over.”

At dronerne har mange anvendelsesmuligheder, bliver klart, da Kristian Møller Hansen remser nogle af dronernes anvendelsesmuligheder op. Det er nemlig en bred vifte af opgaver, der snart vil kunne uddelegeres til de flyvende robotter, mener han.

”Overvågning, inspektion, leveringstjenester, trafikanalyse – der er alle mulige mærkelige ting, der potentielt bliver meget nemmere, og billigere, hvis en lille ubemandet flyvemaskine kan gøre det mere eller mindre automatisk.”

De studerende på Syddansk Universitet får undervejs på studiet masser af praktisk erfaring med at konstruere droner selv, inden de senere bevæger sig ud på arbejdsmarkedet og skaber den næste generation af industridroner. Projekterne er med til at tydeliggøre de mange fordele, der er ved droneteknologien.

”SDU kører for eksempel et projekt med de studerende, der handler om automatisk, gennem en app på telefonen, at kunne levere en hjertestarter ud til en golfbane, hvor en person har brug for akut hjælp. Det ville jo være en fantastisk ting at have, hvis man kunne gøre det mere bredt tilgængeligt,” forklarer Kristian Møller Hansen.

For få dage siden var Kristian og hans gruppemedlemmer selv ude at besøge SDU’s dronecenter ved lufthavnen I Beldringe. Her fløj de for første gang med deres egen, selvbyggede drone, der som den eneste af de mange droner, landede den i ét stykke.

Den praktiske erfaring koblet med de lyse jobudsigter gør Kristian Møller Hansen optimistisk, for som han konstaterer:

”Jeg tror, at droner bliver en meget større del af vores hverdag, end de er nu.”

Foto: Kasper Wester

Malou og Alex - Parret, Danmark ikke er klar til

🔊 Podcast: Morgen i Danmark

Byens Bro i Odense: OK18-aktioner lægger pres på forhandlerne

Seksuel chikane i hotel- og restaurationsbranchen skal kortlægges

🔊 Formiddagsfladen på DØGNDRIFT

🔊 Quiz: Gæt en arbejdsplads!

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 18/04/20.

Historien blev sidst gemt den 19/04/18 11:41.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Kasper Junge Wester

Artikelhuset   //  Bladet   //  Corona News   //  Coronaavisen   //  CovidAvisen   //  CoViden   //  Dagens Avis   //  DØGNDRIFT   //  Karantæne Posten   //  Overblikket   //  SDUNews   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.