Nyuddannet læge om OK18: Det drejer sig om livskvalitet

Den i forvejen travle og ustrukturerede hverdag kan ende med at koste dyrt for patienterne. De regionale ansatte vil ligeledes blive endnu mere overbelastede, end de er i forvejen, mener Thomas Andersen.

Af Nicolas Doria Adet Hansen
Udgivet 19/04/18 17:36

       

Overenskomstforhandlingerne (herefter OK18) er i fuld gang, og blev tidligt onsdag morgen udskudt med 14 dage endnu en gang. Innovationsmister og topforhandler for staten under OK18, Sophie Løhde (V), har haft nogle travle måneder, og er undervejs blevet mødt af hård kritik fra tusindvis af offentlig ansatte og folketingsmedlemmer.

Læger, jordmødre og sygeplejersker har blandt andre været ude med riven. For Thomas Andersen, som arbejder på det psykiatriske afsnit på Svendborg Sygehus, er meldingen klar:

”Jeg har svært ved at forestille mig, at jeg skal komme hjem og slappe af efter en hård arbejdsdag, og ikke være klar over, hvor jeg skal arbejde dagen efter. I mit tilfælde vil jeg kunne få at vide sendt om aftenen, at jeg altså skal arbejde på Sydvestjysk Sygehus (Esbjerg) eller Sygehus Sønderjylland (Sønderborg) dagen efter. Det vil sige på et sygehus, jeg slet ikke kender, med et fremmed personale. Det kan blive konsekvensen, hvis forslaget går igennem, og det er sådan fejl opstår. Man har en helt anden tillid til folk, man kender.”

Forlængelse af normperiode

OK18 kan for de regionsansatte også medføre en forlængelse af normperioderne. En normperiode er det antal uger eller måneder, hvor den gennemsnitlige arbejdsuge (37 timer) skal gå op. Ved afslutningen af normperioden, vil alle arbejdstimer, der er over det gennemsnitlige, tælle som overarbejde. Det skal efterfølgende afspadseres. Som det ser ud nu, er Thomas tilfreds med sin normperiode:

”Lige nu er jeg heldig at være et sted, hvor normperioden er 12 uger. Nogle steder er den forhandlet op til 26 uger. Det betyder, at der kan være spidsbelastning i en kort periode, og så ”slapper du af” efterfølgende. Det kan man dog ofte slet ikke, så en forlængelse af normperioden vil være en stor belastning. Det kommer til at gå ud over ansatte og dermed også klienter.”

Forhandlingerne har ført til et utal af demonstrationer og utilfredsheder blandt de tusindvis af offentligt ansatte, der bliver påvirket af situationen. På Facebook har Signe Bødker Thim og Steffen Leth blandt andre givet sit besyv med, og er efterfølgende blevet delt tusindvis af gange: 

 

For Thomas handler det også om livskvaliteten, der også er med til at give energi til næste arbejdsdag. At blive en time ekstra efter en travl dag, springe frokostpausen over og dække huller i vagtplanen for at hjælpe en kollega, er ikke noget problem for Thomas, som er glad for sit job, selvom det betyder lange arbejdsdage:

”Nogle gange kan man få at vide ”du bliver til kl. 18, og du tager hjem og sover nu, fordi du er nødt til at tage nattevagten”, og sådan er det. Og det er helt fint. Der skal selvfølgelig være nogen til at passe på dem, der har brug for det. Men at skulle gøre det samme på et sygehus, man ikke kender, er en helt anden sag. Det drejer sig også helt lavpraktiske ting som, hvordan man finder rundt, hvilke numre skal man ringe til ved akutte tilfælde og hvilken funktion har man det respektive sted, fordi det er heller ikke ens alle steder.”

OK18 har været undervejs siden december 2017. På fredag mødes statens, regionernes og kommunernes forhandlere for henholdsvis arbejdsgivere og lønmodtagere i Forligsinstitutionen. Bliver de ikke enige, kan det føre til en strejke i maj måned. Mette Christensen (forligsperson) kan også melde forhandlingerne for nedbrudt før tid, og så betyder det både strejke og lockout.

 

Foto: Colourbox

Malou og Alex - Parret, Danmark ikke er klar til

🔊 Podcast: Morgen i Danmark

Byens Bro i Odense: OK18-aktioner lægger pres på forhandlerne

Seksuel chikane i hotel- og restaurationsbranchen skal kortlægges

🔊 Formiddagsfladen på DØGNDRIFT

🔊 Quiz: Gæt en arbejdsplads!

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 18/04/20.

Historien blev sidst gemt den 19/04/18 17:36.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Nicolas Doria Adet Hansen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.