Ældre stormer ind på arbejdsmarkedet med vigtig erfaring

Danskere over 60 år er ikke færdige med at arbejde. Tværtimod er de en arbejdsstyrke i vækst, og det er gevinst for både samfundsøkonomien og arbejdspladserne.

Af Anna Luna Bierring Kristoffersen
Udgivet 19/04/18 21:01

       

Danske lønmodtager over 60 år er de seneste år stormet ind på arbejdsmarkedet. Det viser en opgørelse fra Finansministeriet.

Den samlede arbejdsstyrke steg med 163.000 personer fra 2013 til 2017. Af dem var en tredjedel over 60 år. Det svarer til at beskæftigelsesfrekvensen blandt de 60-64 årige er steget med 11 pct. de seneste fem år. Til sammenligning steg beskæftigelsesfrekvensen for den samlede arbejdsstyrke med 3 pct. i samme periode.

Ifølge et notat fra Finansministeriet er årsagen til stigningen af ældre i arbejde, at efterlønsalderen gradvist er blevet hævet.

Men ifølge cheføkonom ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Erik Bjørsted, var der allerede inden efterlønsreformen mange ældre, der valgte at blive på arbejdsmarkedet efter at have ramt efterlønsalderen.

Lyt til Kai, der ikke vil gå på pension.

Ifølge Erik Bjørsted skyldes den voksende ældre arbejdsstyrke især de seneste års økonomiske opsving:

”Den vigtigste grund er at det går fremad i Dansk Økonomi, og at der er behov for mere arbejdskraft”

Samfundsøkonomien nyder ifølge Erik Bjørsted godt af den voksende arbejdsstyrke. Det giver nemlig brændstof til det økonomiske opsving, at der er flere til at tage det stigende antal jobs.

 

Vigtig arbejdserfaring

Finansminister, Kristian Jensen, glæder sig i pressemeddelelsen over, at de ældre bliver på arbejdsmarkedet i stedet for at trække sig tilbage på offentlig ydelse.

Men også arbejdspladserne kan være glade mener Erik Bjørsted. Ældre har en lang arbejdserfaring med sig, og kan oplære nye yngre medarbejdere.

De forlængede arbejdsliv stiller dog krav til arbejdspladserne, der skal sørge for at opkvalificere de ældre medarbejderes evner, for eksempel indenfor teknik. Og så er et sundt arbejdsmiljøet altafgørende:

”Det er positivt hvis folk kan blive længere på arbejdsmarkedet. Men det understreger også vigtigheden i at investere i et sundt arbejdsmiljø, så man kan klare det lange arbejdsliv,” siger Erik Bjørsted. 

Foto: Colourbox

Malou og Alex - Parret, Danmark ikke er klar til

🔊 Podcast: Morgen i Danmark

Byens Bro i Odense: OK18-aktioner lægger pres på forhandlerne

Seksuel chikane i hotel- og restaurationsbranchen skal kortlægges

🔊 Formiddagsfladen på DØGNDRIFT

🔊 Quiz: Gæt en arbejdsplads!

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 18/04/20.

Historien blev sidst gemt den 19/04/18 21:01.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Anna Luna Bierring Kristoffersen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.