Svenskerne kommer: Hver syvende på arbejdsmarkedet i København er udlænding

“Do you want to have lunch?” Det er blevet normalt at spørge sine kollegaer om i mange københavnske virksomheder. Rundt om frokostbordene i de danske virksomheder er hver syvende nemlig udlænding, og kommunikationssproget er engelsk.

Af Julie Tantholdt-Hansen
Udgivet 19/04/18 21:09

       

Svenskere, britere og amerikanere krydser i disse år den danske grænse i hobetal. Og de kommer for at arbejde. I følge Dansk Erhverv og Danmarks Statistik er hver syvende medarbejder i København nu udlænding. Og netop amerikanerne, briterne og svenskerne fylder godt i statistikken, som udgør statistikkens top tre. 

I følge Chefkonsulent i Dansk Erhverv Peter Halkjær er det heller ikke overraskende, at udenlandske medarbejdere byder sig til på det danske arbejdsmarked:

“Stigningen følger meget nøje beskæftigelsen. Når beskæftigelsen stiger meget, kommer der også udlændinge for at arbejde. Når ledigheden stiger igen, vil de også være de første der forsvinder.”

En af dem, der for nyligt har fået et job i København er svenske Alexander Cederlund, som laver specialeffects i produktionsselskabet Ghost VFX. I det københavnske produktionsselskab foregår kommunikationen på engelsk, da en stor del af medarbejderne er fra udlandet.

Men for Alexander Cederlund er det logisk, at der bliver talt engelsk på arbejdet, for i hans branche er det naturligt, at man flytter rundt. Alligevel er København unikt, når det kommer til engelsk:

Det er intet problem at begå sig i København på engelsk. Sammenlignet med lande som Tyskland og Frankrig, hvor det at tale engelsk ikke er en selvfølge for alle i samfundet”

 

Når lønnen er god, er alting godt

Ifølge Peter Halkjær er det altafgørende, at mange danske virksomheder kan tilbyde spændende og udfordrende jobs og kan konkurrere på internationalt niveau. Især inden for teknologi- og medicinalbranchen tiltrækker Danmark højtuddannede kandidater.

Spændende arbejde i danske virksomheder er dog ikke det eneste der trækker, hvis man spørger Peter Halkjær:

“Lønningsniveauet er relativt højt i Danmark sammenlignet med andre lande i EU. Hvis man kigger til Østeuropa er der en væsentlig lønforskel, selvom spændet er ved at snævre ind. Så der er stadig fremgang i østeuropæisk arbejdskraft.”

Både Alexander Cederlund og Peter Halkjær nævner de gode arbejdsforhold og københavnernes villighed til at ansætte medarbejdere fra udlandet. Kun en ting giver problemer for de udenlandske arbejdere. For mange er det kompliceret og uoverskueligt at finde en lejlighed i byen. Det oplevede Alexander Cederlund også, da har fornyligt blev kastet ud på boligmarkedet i hovedstanden:

“Det er næsten umuligt at finde en lejlighed i København. Jeg var heldig at finde et værelse, men det var virkelig svært”

Københavnere flytter over Storebælt

Fremtiden for Københavnere vil ifølge Peter Halkjær være omringet af udenlandske kollegaer, men en ny tendens er ved at brede sig. Flere københavnere er nemlig begyndt at flytte til Sverige, som byder på nogle helt andre karrieremuligheder end den danske hovedstad.

Foto: Colourbox

Malou og Alex - Parret, Danmark ikke er klar til

🔊 Podcast: Morgen i Danmark

Byens Bro i Odense: OK18-aktioner lægger pres på forhandlerne

Seksuel chikane i hotel- og restaurationsbranchen skal kortlægges

🔊 Formiddagsfladen på DØGNDRIFT

🔊 Quiz: Gæt en arbejdsplads!

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 18/04/20.

Historien blev sidst gemt den 19/04/18 21:09.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Julie Tantholdt-Hansen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  KLOG PÅ...   //  Netizen   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.