Kunstig intelligens skal hjælpe os med at spise mere vegetarisk

Ny dansk app skal inspirere os til at flå dyrene ud af køleskabet. Ved hjælp af avancerede algoritmer skal Plant Jammer sammensætte nye plantebaserede opskrifter. Ambitionerne er høje, men niveauet middelmådigt ifølge kok

Af Martin Grønne
Udgivet 19/04/18 21:28

       

”Vi får nogle børnebørn, der kommer til at grine af os, når vi siger, hvad vi har spist”, siger Plant Jammers stifter og direktør Michael Haase. Han mener, at kødspiseriet er på vej ud, hvis folk bare tager teknologien i brug og lader Plant Jammer fortælle dem, at banan og zucchini smager ligeså godt sammen, som bøf med løg gør.

Mere plantebaseret kost på menuen
Plant Jammers vision er, at den plantebaserede mad skal dominere vores hverdag. Hjørnestenen er bæredygtighed, men Michael Haases nye koncept skal ikke kun opfinde nye, sjove smagskombinationer. Det skal også lære os om en ny miljøvenlig fødekæde, hvor kødet er et fortidslevn.

Den lille gruppe af iværksættere har sat kokke og lægmænd i arbejde for at nå nærmere en kortlægning af gastronomiens strukturer. Ud fra deres hjemmelavede madvidenskab har holdet af programmører opbygget en algoritme for smags- og aromakombinationer, der tager udgangspunkt i, hvad du har i dit køleskab. Og ambitionerne er vidtrækkende i det lille kontor i Københavns Nordvestkvarter.

”Det Google gjorde for søgemaskiner, er det vi gerne vil gøre for madopskrifter”, forklarer Haase og uddyber, hvordan tre millioner opskrifter er blevet katalogiseret som systemets grundlæggende smagskort. Det er her, det rigtigt intelligente begynder. Dataen bliver personaliseret til din profil, og Plant Jammer lærer din smag bedre at kende, for hver gang du bruger tjenesten.

Interessant koncept men med mangler
Kok og nylig vinder af Mad:ID Kokkedysten, Simon Thoft Jensen, har testet Plant Jammer derhjemme, og synes konceptet er interessant, selvom han savner en sans for finish.

”Konsistens tror jeg ikke, den har helt fat i. Til sidst står der bare "mix all ingredients", og det var bare mærkeligt,” siger han. Algoritmen kan sikkert blive bedre med erfaring, men indtil da er det op til de tålmodige brugere at oplære Plant Jammer til at være din helt personlige køkkenassistent.

I fremtiden håber Haase at automatisere systemet yderligere. Firmaet Init har allerede udviklet digitale næser til køleskabet, som kan dufte hvilke ingredienser, du har liggende, deres modenhed og dermed i hvilket sammenhæng, de bruges bedst. Assistenten skal på sigt kunne strukturere din diæt, dine indkøb og tale med dig under madlavningen, når fingrene er våde.

Foto: Plant Jammer

Dansk Ornitologisk Forening: Sådan redder vi de truede fugle

De danske fugle er truet af landbruget

Husk solcremen når børnene skal ud i forårssolen

Forårets yngletid skyder hugorme-safari-sæsonen i gang

Med foråret følger mindre søvn

Grønne stueplanter lever stadig

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 18/04/20.

Historien blev sidst gemt den 19/04/18 21:28.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Martin Grønne

BLADBEDEN   //  Bladet   //  DØGNDRIFT   //  FUTURA   //  GESUNDHEIT   //  KulturO   //  Overblikket   //  Sportens Frivillige   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.