Test: Smid ikke dit gamle målebånd ud - endnu

I forbindelse med Apples nye iOS-opdatering, er der dukket en ny app op hos brugerne. Måle-appen, som den hedder, er lavet til at kunne opmåle afstanden mellem to punkter ved hjælp af ens kamera. Vi har testet den

Af Thomas Weidekamp
Udgivet 01/11/18 14:47

       

Apple smed for nylig opdateringen iOS 12 ud til forbrugerne. Da brugerne havde opdateret deres iPhones, kunne de se, at en ny app var dukket op. Måle kaldes den. Den er baseret på teknologien augmenteret virkelighed (også kendt som augmented reality eller AR). Her bruger man telefonens kamera til at se virkeligheden, og samtidig på ens skærm ser man den data, som telefonen opsamler undervejs.

Rent praktisk i måle-appen betyder det, at man gennem kameraet scanner et område, hvorpå man så kan udvælge to punkter og måle afstanden mellem dem.

Flyvende start
Jeg er for nyligt flyttet. Med flytning kommer der også en masse opmåling, for at finde plads til alle sine ting. Derfor kunne Apples nye app hurtigt blive meget brugbar - eller kunne den?

Jeg har lige anskaffet mig et spisebord. Dette skulle være max 80 cm i bredden, ellers ville det fylde for meget. Derfor var det oplagt at teste måle-appen her, da jeg allerede kendte målene præcist.
Jeg åbner appen og meget hurtigt og simpelt får jeg markeret de to punkter, som jeg ønsker at måle afstanden imellem. God start. Målingen viser sig at være helt korrekt. 80 cm præcis.

Problemerne
Appens succes varede dog ikke længe. Jeg gik videre for at teste bredden på en vindueskarm, der ifølge mit analoge målebånd er 110 cm bred. På appen kom der tre forskellige resultater frem. Det første var helt forkert og viste 117 cm. Andet forsøg kom tættere på med 109 cm. Tredje forsøg kom også tæt på med 111 cm.
Dette er et gentagende problem for appen. Den er god til at ramme omkring et tal, men den sikre nøjagtighed mangler. Et stort problem er, at den ikke måler millimeter. Jeg forsøgte at måle en kuglepen på 14,4 cm, hvor appen kun kunne fortælle, at den var 14 cm.

Virker kun få steder
Appen blev testet flere steder. Fælles for dem alle var at overfladen helst skulle være meget godt oplyst og ens, før den kunne måle helt præcist. Det vil sige, at på bordplader, gulve, asfalt og så videre vil appen fungere godt og rent faktisk kunne anvendes. Om målene viser sig at være helt korrekte er et andet dilemma.

Appen får problemer når overfladen, som den skal scanne for at kunne måle, ændrer sig og er anderledes. Jeg gad for eksempel gerne vide hvor stort mit vindue er, når jeg skal ud og skaffe gardiner. Her fik appen problemer og bad mig finde en anden overflade at scanne. Det forstyrrer åbenbart for meget, at man kan se udenfor.Indtil videre havde jeg primært fokuseret på matte overflader, som viste sig at fungere fint. Derfor tænkte jeg, om man kunne måle en afstand på et køleskab, da dette ikke har en mat overflade. Ikke overraskende havde appen også problemer her, og det kunne ikke lade sig gøre.

Konklusion
Apples nye måle-app er spændende. Når man først åbner den, tænker man “wauw, det er ret vildt”, men den falder hurtigt til kortene ved rent praktisk brug. Et klassisk, analog målebånd er altså stadig bedre. For slet ikke at tale om, at du ikke skal tænke på batterilevetiden på et målebånd. Måle-appen suger nemlig en del liv ud af din iPhone, hvis du bruger den et stykke tid. Det er dog en spændende udvikling og måske i fremtiden vil det gamle målebånd, finde sin overmand i form af en smartphone.

11 spørgsmål til professoren – Peter Lauritsen, overvågning

NYHEDSBREV: Kære Tech-fans

PODCAST: Bag facaden med Futura - Deep Learning

Kan du klare dig i fremtidens arbejdsmarked?

Futura undersøger: Deep Learning

PODCAST: Bag facaden med Futura - Skal vi skide på klimaet?

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 31/10/20.

Historien består af 3.450 tegn. Historien blev sidst gemt den 01/11/18 14:47.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Thomas Weidekamp

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.