Internationale studerende føler sig mere ensomme end danske

Den nyeste studiemiljøundersøgelse viser, at 16 % af de internationale studerende på SDU føler sig ensomme. Det er 5 procentpoint højere end de danske studerende, og det er et faktum, der har stor påvirkning på de studerendes trivsel.

Af Signe Ladegaard Jensen
Udgivet 01/11/18 12:00

       

Annelies Brown på 24 år var tysk international studerende på SDU i Odense. Hun kom til Odense for at studere en master i Brand Management & Marketing Communication. Hun nikker genkendende til ensomhed blandt internationale studerende. - Jeg har helt sikkert følt mig ensom til tider. For mig var det ofte en pludselig følelse, som ramte mig hurtigt og uden varsel. Jeg følte mig lidt som en ’single figter’.


Sprogbarrieren i regnfulde, kolde Danmark
Annelies Brown husker især en vintermorgen på vej mod universitet. - Jeg var på cykel, og det regnede. Jeg havde glemt min regnjakke, og det var koldt. Jeg ankom til SDU, og jeg kiggede rundt på alle de ansigter, som jeg aldrig havde set før. Det lignede, at regnen ikke generede nogen af dem. Jeg ville bare gerne tale med nogen, men jeg var omgivet af folk, der talte et sprog, som jeg ikke forstod.   

Sprogbarrieren nævner 25-årige Eva-Maria Dietmann også. Hun er, ligesom Annelies Brown, international studerende fra Tyskland. Hun studerer kandidaten engelsk negot på 3. semester. - Jeg kan forestille mig, at mange internationale studerende føler sig ensomme på grund af sprogbarrieren, som de står over for hver dag. De er jo væk fra deres sædvanlige kulturmiljø og deres venner. Eva-Maria Dietmann tilføjer: - Når man kommer ind i et nyt miljø, har man tendens til at føle sig fortabt og overvældet af de nye og forskellige indtryk. Og så kan en følelse af ensomhed hurtigt opstå.


Den positive side af samme sag
Eva-Maria Dietmann vil dog ikke kategorisere sig som ensom. - Da jeg kom til Danmark for et år siden, begyndte jeg straks at studere dansk og deltage i en lokal sportsklub med danske medlemmer. På den måde har jeg hurtigt fundet venner og kendskab til dansk kultur. - Følelsen af ensomhed kan også forsvinde hurtigt, tilføjer Annelies Brown. - Efter den kolde og regnfulde cykeltur kom jeg ind i varmen og ind i forelæsningssalen, derinde sad mine to venner allerede. De var også gennemvædede, ligesom mig. Så lo vi af det kedelige vejr sammen.

Begge studerende peger dog også på de positive egenskaber ved at være international studerende på SDU og i Danmark. Annelies Brown fortæller, - Danmark har virkelig vist mig og de andre, hvordan man kan leve en rigtig hygge-livsstil. Min iskolde og våde morgen viste mig, at følelsen af ensomhed hurtigt kan komme. Men når jeg kigger tilbage, og ser det store hele af min tid som international studerende, så indser jeg, at jeg ikke var alene. Jeg har venner i Danmark, der altid vil være der for mig. Eva-Maria Dietmann tilføjer, - Jeg synes også, at SDU virker meget indbydende over for internationale studerende. De tilbyder studievejledning, biblioteksprogrammer på engelsk og har generelt en høj engelsk standard. De er rustede til at tage i mod os.


Studiemiljøundersøgelsen viser yderligere, at følelsen af ensomhed også hænger sammen med stress. For hver fjerde studerende i gruppen af studerende, som føler sig dagligt stressede, er også ensomme.

Foto: Colourbox

Lasses år med stress

Kage eller salat: Hvad køber de studerende i kantinen?

Hver fjerde studerende på videregående uddannelser falder fra: SDU mener, de kan løse problemet

Video: Hvor langt skal en universitetsstuderende gå?

»Det nytter ikke noget, at vi serverer suppe, steg og is til 20-årige«

»Det er meget nemmere for mig at træne på universitetet, når jeg alligevel er der«

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 31/10/20.

Historien består af 3.288 tegn. Historien blev sidst gemt den 01/11/18 12:00.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Signe Ladegaard Jensen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.