Sådan undgår du den klimasyndende palmeolie

Trods at produktionen af palmeolie udleder store mængder CO2, kan olien stadig findes i et utal af dagligvarer - lige fra tortillas til læbepomader. Læs her, hvordan du kan navigere uden om olien, der gør ondt på klimaet

Af Josefine Maria Østrup Anker
Udgivet 01/11/18 09:19 og senest opdateret 01/11/18 09:25

       

Shampoo, chokolade, peanutbutter, popcorn, stearinlys og rengøringsmidler. Dette er blot nogle af mange produkter, der indeholder den miljøskadelige palmeolie.

Det største problem med palmeolieindustrien er, at man fælder og brænder regnskov, hovedsagligt i Indonesien, for at gøre plads til palmeolieplantager. Udover at skade det omfattende dyreliv i skoven, så udleder processen enorme mængder CO2. Olien er derudover den mest usunde af vegetabilske olier, mens andre som olivenolie, hørfrøolie og rapsolie er blandt de sundeste.

Det kan virke uoverskueligt at forholde sig til, hvad man som forbruger bør købe eller ikke købe for at undgå palmeolien, når man handler til aftensmad eller køber kosmetiske produkter. Men det behøver ikke at kræve særligt meget tid, når man ved, hvad man skal kigge efter.

Derfor kommer her et tip til, hvordan du begrænser eller undgår dit forbrug af den klimabelastende olie.

Kært barn, mange navne 
Palmeolien har mange ’kælenavne’, men fortvivl ej - her følger en oversigt over de mange betegnelser, man kan støde på i produkternes varedeklarationer.

 

Palmeoliens dæknavne

Vegetable Oil, Vegetable Fat, Palm Kernel, Palm Kernel Oil, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palmolein, Glycerol, Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid, Palm Stearine, Palmitoyl Oxostearamide, Palmitoyl Tetrapeptide-3, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Lauryl Lactylate/Sulphate, Hydrated Palm Glycerides, Etyl Palmitate, Octyl Palmitate, Palmityl Alcohol

 

Kilde: WWF

 

 

 

Hvis man spotter en af disse ingredienser, kan man derfor hurtigt vælge et andet produkt i butikken. Mange økologiske produkter indeholder eksempelvis ikke palmeolien.

Og hvis man virkelig ikke kan finde et produkt, der erstatter det palmeolieprodukt, man vil have, så er rådet: Køb mindre af det.  

Fravælger vi bevidst produkter med palmeolie - eller skærer markant ned på forbruget af dem - så er det endnu et skridt på vejen mod en mere klimavenlig hverdag.

 

Kommentar: Kan vi redde klimaet og have bøf i munden?

Vi glemmer klimaet, når vi køber tøj

Fra containerskræl til butik med miljøsucces

5 lande med insekter på menuen

Guide: Sortér dit affald

Rød, gul eller grøn? Forslag om nyt mærke til fødevarer kan gøre os mere klimavenlige

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 31/10/20.

Historien består af 2.281 tegn. Historien blev sidst gemt den 01/11/18 09:25.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Josefine Maria Østrup Anker

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.