Madanmeldelse: Kosmos – en vegansk fornøjelse

Centralt i Odense ligger den veganske café Kosmos. Den er et godt alternativ til de mange caféer, hvor kød er i centrum på menuen

Af Jannick Dall
Udgivet 01/11/18 11:01 og senest opdateret 01/11/18 13:17

       

Inde i Odense kun et stenkast fra gågaden ligger den veganske café Kosmos. Indretningen er simpel,  borde og stole er genbrugte eller upcyclede. Stemningen er afslappet. I en broget bymidte minder stedet som så mange andre caféer, der serverer burger, kaffe og kager. Men menukortet skiller sig ud.

INFO

Café Kosmos

Lottrupsgård 1, 5000 Odense C.

Vi betalte 258 kr. for to personer.

* * * * *

Tjeneren er smilende og meget imødekommende. Udover tjener er han samtidig medindehaver af caféen. Han forklarer os, hvordan caféen faktisk havde sparet en del penge ved at bruge genbrugsmøbler eller selv lave interiøret. En tanke, der er i tråd med det klimavenlige budskab, som caféen bygger på. Han var nærværende og nede på jorden.

Dejligt saftig og med smæk på kruspersillen
Menukortet er nemt at finde rundt i. Der er omkring to håndfulde forskellige retter, ud over de forskellige drikkevarer og desserter. Jeg bestiller Kosmos-burgeren med kartofler, mens min medspiser nøjes med en burger. Vi får vand til. Ventetiden er overkommelig - kun et kvarters tid.

Ved første øjekast ser burgeren dejligt saftig ud, man kunne endda sige snasket. Kartoflerne er skiveskårne og flere af dem klistrede til hinanden. Det er tydeligt, at det var burgeren, der var hovedelementet. Burgeren er ikke tiltænkt at skulle være pæn, men den ligner en klassisk caféburger. Mayoen og barbecuen er der ikke sparet på. Bøffen er lavet af kidneybønner, kikærter og ris. Kikærterne giver hele burgeren en afdæmpet smag af falafel. Bøffen er placeret oven på et lag af coleslaw, og ind imellem hjemmelavet groft brød. Der er hjemmesyltede agurker og rødløg oven på bøffen. Jeg forventer, at disse vil skære igennem de mere fede elementer. Jeg får mig dog en overraskelse, da det ikke er de syltede elementer, der skærer mest igennem barbecuen og mayoen. Små stykker af kruspersille er spredt rundt oven på bøffen, og de er så kraftige, at de stod ud fra alle andre smagsindtryk. De syltede ellementer er ikke for gennemtrængende i deres syrlighed. Mayoen og barbecuen giver fedme og sødme til burgeren. Mayoen kunne nemt forveksles med en æggemayo i udseende, om end smagen er mere afdæmpet i syrligheden og fedmen. 

Vi forlader caféen med et indtryk af, at her ligger et godt alternativ til kødcaféerne. Priserne er i samme prisklasse som mange andre caféer. Vi havde ikke indtrykket af, at man havde forsøgt sig med at efterligne kødprodukter. Burgeren var vegansk, og den skulle ikke smage af noget, den ikke er. Smagselementerne i burgeren smeltede sammen, men blev gennemtrængt af kruspersillen i høj grad og de syltede elementer i mindre. Oplevelsen var hyggelig, og stemningen i caféen var afslappet. Café Kosmos konkurrerer i forhold til deres prisleje og stil med alle de andre caféer i byen. Er du kødspiser, og skal en bøf være fra en ko, så er Café Kosmos måske ikke noget for dig. Men leder du efter et alternativ, så er Café Kosmos en god kandidat.

Kommentar: Kan vi redde klimaet og have bøf i munden?

Vi glemmer klimaet, når vi køber tøj

Fra containerskræl til butik med miljøsucces

5 lande med insekter på menuen

Guide: Sortér dit affald

Rød, gul eller grøn? Forslag om nyt mærke til fødevarer kan gøre os mere klimavenlige

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 31/10/20.

Historien består af 3.119 tegn. Historien blev sidst gemt den 01/11/18 13:17.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Jannick Dall

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.