Byt amok - giv dit tøj nyt liv

Der dukker flere og flere tøjbyttemarkeder op. Forbrugerne elsker dem. De affaldsminimerer, og det er nødvendigt

Af Maria Dalum
Udgivet 01/11/18 13:14 og senest opdateret 02/11/18 09:39

       

Som små lyse prikker på et landkort dukker de op. I oktober har der været tøjbyttemarkeder i Århus, Viby Sj, Randers, Selling, Hvidovre, på Møn og Bornholm. De nævnte er blot de større af slagsen. Der findes også de små lokale.

Rikke Louise Fage-Fjord er en af arrangørerne bag et mindre tøjbyttemarked i det fynske lokalsamfund Gummerup. Interessen synes at vokse, fortæller hun begejstret. Deres halvårlige byttemarked er nu begyndt at trække ”byttere” til fra andre af Fyns kommuner. Og folk kommer langvejs fra, oplyser hun.

Sådan foregår det
Du kommer med en sæk tøj, og derefter kan du vælge frit af det tøj, som der allerede er afleveret. Koncepterne varierer lidt fra marked til marked. Nogen tager entré, andre gør ikke, ligesom nogen vurderer og kategoriserer det indkomne tøj og giver købspoint til gengæld. Disse point kan man så handle for. Tøjbyttemarkederne er typisk iværksat og drevet af frivillige. Overskudstøjet går til Kirkens Korshær og andre velgørende foreninger. 

Vi skal ha´mere forbrug til at cirkulere

Rikke Louise Fage-Fjord 

Cirulation er en nødvendig forbrugsændring
Produktionen af forbrugsvarer belaster klimaet, og kasserede effekter belaster miljøet. Tøjproduktion er en af synderne, konstaterer Rikke.  

LÆS OGSÅ: Sådan påvirker dit tøjforbrug klima og miljø

- Vi skal huske på, hvordan vi sætter vores aftryk på miljøet. Det forbedrer vi ved at reducere vores køb af nye ting. F.eks. bør vi gøre tøj til noget praktisk, i stedet for pynt, foreslår hun. Hun mener, at der skal mere oplysning til, før vi kan få mere forbrug til at cirkulere.

Tøjbyttemarkeder virker
Rikke tror på, at markederne har en effekt. De mindsker dels nødvendigheden af nyindkøb, og samtidigt stimulerer de vores købetrang. Shop-amok bliver til Swap-amok. Hun afviser tanken om, at det kun er den økonomiske fordel, der trækker kunderne til.

- Mange af dem, som kommer her, er optaget af recycling generelt. Markederne er bæredygtige både økonomisk, socialt, miljø og klimamæssigt. Det er da rart at give noget væk andre kan få glæde af, slutter hun.

Månedens bytteguide

I november 2018 er der tøjbyttemarkeder i:
Roskilde den 4/11.18 kl. 12.30-15.00 Biblioteket, Dronning Margrethes Vej 14, Roskilde.
Kalundborg den 11/11.18 kl. 12.00-16.00 Klosterparkvej 135 i fællessalen.
Odense den 23.11.18 kl 16.00-19.00 Bolbro Brugerhus Stadionvej 50 Odense V.  "Green friday"  


 

Eksempel på to kommercielle byttebutikker: Veras Vintage i København, Odense og Århus: www.verasvintage.dk                

Swapamok: www.swapamok-shop.com i Bernikowgården, Østergade 26 København K.                                                

Kommentar: Kan vi redde klimaet og have bøf i munden?

Vi glemmer klimaet, når vi køber tøj

Fra containerskræl til butik med miljøsucces

5 lande med insekter på menuen

Guide: Sortér dit affald

Rød, gul eller grøn? Forslag om nyt mærke til fødevarer kan gøre os mere klimavenlige

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 31/10/20.

Historien består af 2.737 tegn. Historien blev sidst gemt den 02/11/18 09:39.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Maria Dalum

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.