Amatørdommer i stort interview: Frivillighed er essensen i dansk sport

I et åbenhjertet interview fortæller fritidsfodbolddommer Jesper Andersen om livet som dommer i de danske serierækker, og ikke mindst sine tanker om det danske sportsforeningsliv og det at være frivillig.

Af Nicolai Knudsen
Udgivet 01/11/18 10:42 og senest opdateret 01/11/18 10:43

       

24-årige Jesper Nørgaard Andersen måtte som teenager stille fodboldstøvlerne på hylden, da en grim knæskade ramte ham. Fodbolden var han dog ikke færdig med. Efter næsten 3 år i det lidt mindre omklædningsrum for dommerne, sætter han for første gang ord på sine oplevelser og sine tanker om det danske sportsforeningsliv.

- Da jeg for tre år siden flyttede til Odense kendte jeg ingen, så trænervejen var svær for mig, følte jeg. Muligheden som dommer opstod og den tog jeg.

 

Jesper Andersen er på ingen måde ny i amatørsportsverdenen, hvor især fodbold har været en hjørnesten i hans barndom og hans måde at have det sjovt med ligesindede. Hans erfaringer er dog ikke kun som spiller.

- Jeg har været både spiller og træner i fodboldklubber, og så er der jo også et foreningsliv som dommer, i og med at man er i kontakt med foreningerne ved hver kamp. Så jeg har en masse erfaringer - generelt positive.

 

Ud over det, så har Jesper Andersen gennem flere omgange været stævneleder, og stillet op som dommer frivilligt i sin hjemby til et årligt indendørs arrangement. Frivilligheden er også noget af det vigtigste, når det kommer til dansk sports fortsatte beståen, hvis man spørger ham.

- Det (Frivillige, red.) er jo essensen af dansk sport, kan man sige. Det er det, som dansk sport er bygget op på. Frivilligheden gør den danske amatørsport rentabel, og det er en måde, der kan skabes sammenhold i klubber og foreninger. Det er udelukkende en positiv ting i mine øjne.

 

Mange ser dommerne som en udestående instans, der ikke er en del af det danske foreningsliv. Det kunne dog ikke være længere væk fra sandheden. Man skal ikke blive dommer for pengenes skyld. Det kan ikke betale sig, siger Jesper Andersen. Der er derimod andre faktorer der gør sig gældende.

- Vi har en fodbolddommerklub med ugentlige træninger i en hal her i Odense. Primært i vinterhalvåret, hvor vi har to træninger. Og så er der julefrokoster, årsfester og en årlig fodboldtur syd for grænsen. Generelt et godt sammenhold blandt dommerne. Man skal ikke være dommer for pengenes skyld, for det er en elendig timeløn, i forhold til hvor mange timer man lægger i det. Man skal gøre det af lysten. Både for en selv, men også at hjælpe klubberne.

 

For Jesper Andersen er den helt store drivkraft den samme, som du ofte finder ude i idrætsklubberne. En drivkraft der bærer frivilligheden i sportsverdenen.

-  Jeg trives ved at se andre nyde fodbolden, og hjælpe med at gøre det til en god oplevelse for alle, siger Jesper Andersen til Sportens Frivillige.

Ny undersøgelse: De dyreste boliger er i de største byer

Tivoli smadrer konkurrenterne i hovedstatsområdet – og på landsplan

Indiana Jones drømmen lever mere end nogensinde i Danmark

Egen fysioterapeut i en lille klub? Det har man i Ansager IF

Fynsk serieklubs’ succes er et resultat af en overvældende frivillighed

Danmarks bedste vandskiløber er frivillig: “Når man hjælper andre, bliver man selv glad”

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 31/10/20.

Historien består af 2.815 tegn. Historien blev sidst gemt den 01/11/18 10:43.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Nicolai Knudsen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.