En samtale med en studenterpræst

Lene Crone Nielsen står klar, når der skal ryddes op i livets rodebutik. Hun står klar, når kærestesorger har fjernet al fodfæste, og hun står klar, når stressen melder sig i alle kroppens celler. Hun er sjælesørger og studenterpræst for de studerende på SDU.

Af Signe Ladegaard Jensen
Udgivet 01/11/18 18:30

       

Sundhedsmagasinet Gesundheit har taget et kig på SDU’s mentale sundhed. Iblandt studiementorer, karriererådgivning og studievejledning dukker Lene Crone Nielsens navn op. Som studenterpræst og sjælesørger kan hun dog ikke kategoriseres som nogen af delene.

Gesundheit har taget en snak med Lene Crone Nielsen i et forsøg på at gøre os alle klogere. Klogere på det enerådige job som SDU’s studenterpræst.

 

Spørgsmål: Hvad går dit arbejde ud på?

Svar: Jeg er studenterpræst. Jeg bruger mit præstearbejde som sjælesørger. Det betyder, at jeg lytter, giver råd og jeg giver trøst til de studerende, der har brug for det. Jeg er samtidig sognepræst i Hjallese kirke. Så hvis vi afmåler tid, så er jeg 65 % på universitet, og resten af min tid bruger jeg på at være sognepræst.

 

Blev du studenterpræst på eget initiativ?

SDU spurgte Fyens Stifts biskop, Tine Lindhart, om de kunne få en studenterpræst. Tine Lindhardt kom efterfølgende til mig, og det gav god mening for mig, så jeg sagde ja til jobbet.

 

Henvender der sig mange studerende til dig?

Jeg har 6-12 samtaler om ugen. Så i de tre dage, som jeg er på universitet, er der er mange studerende forbi mit kontor. Jeg har altid samtaler, når jeg er her.

Jeg sætter også mere tid af end en almindelig psykolog. Halvanden time er helt normalt for første samtale. På den måde føler jeg, at den studerende får tid til at tale og forklare, hvad de har på sinde. De fleste studerende kommer også i længere forløb.

 

Hvilke problematikker kommer de studerende oftest med?

De studerende kommer med alt fra livets store rodebutik – uden at det skal lyde forkert. De kommer med kærestesorger, søger råd om parforhold, forældre, familie og ensomhed. Nogle har også brug for at snakke om deres usikkerhed og stress.

Der er ikke to, der er ens. Og her agerer jeg hverken veninde eller mor, men en udeforstående person, der lytter til dem.

 

Har det ofte et religiøst udgangspunkt, når de studerende kommer til dig?

Indimellem har jeg muslimske studerende, og da handler det nogle gange om religion.

Men det er ikke religiøse samtaler, vi har. De studerende kommer for at tale om livet. Med alle dets oplevelser og med alt hvad det indeholder.

Som præst møder jeg alle former for følelser og mennesker i mange forskellige livssituationer. Både bryllupper og begravelser. Og det er sådanne erfaringer, som gør, at jeg kan udføre det her arbejde. For det, jeg forsøger at rådgive om, er at livet ikke først er godt, når man kan klare det hele. Livet er også godt, selvom det er svært.

 

Ved du, hvor stor en virkning dit arbejde har?

Jeg fører ikke journal på mit arbejde, og har derfor ikke nogen statistiske tal. Alligevel oplever jeg, at de studerende er glade for vores samtaler – og at det gør en forskel for dem. Jeg er jo heller ikke en studievejleder, hvor det er mere ind og ud af vagten. De kommer igen af flere omgange, og de udtrykker ofte taknemmelighed for vores snakke.

Faktaboks

  • Der er 18 studenterpræster fordelt på alle Danmarks universiteter.
  • Lene Crone Nielsen har været studenterpræst siden 1. februar 2017
  • Andre studenterpræster i Odense er Kirstine Hansen, som er studenterpræst på UCL

 

Ønsker du yderligere information om Lene Crone Nielsen og hendes arbejde som studenterpræst, tryk her

Fotos: Lene Crone Nielsen

Lasses år med stress

Kage eller salat: Hvad køber de studerende i kantinen?

Hver fjerde studerende på videregående uddannelser falder fra: SDU mener, de kan løse problemet

Video: Hvor langt skal en universitetsstuderende gå?

»Det nytter ikke noget, at vi serverer suppe, steg og is til 20-årige«

»Det er meget nemmere for mig at træne på universitetet, når jeg alligevel er der«

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 31/10/20.

Historien består af 3.587 tegn. Historien blev sidst gemt den 01/11/18 18:30.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Signe Ladegaard Jensen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.