Sådan påvirker dit tøjforbrug klima og miljø

Tøjindustrien er en af de helt store klima- og miljøsyndere. Men for mange er det svært at gennemskue, hvordan det tøj, vi køber, påvirker både klimaet og miljøet. Bladbeden giver dig her et indblik

Af Nanna Hastrup Clemmensen
Udgivet 01/11/18 17:12 og senest opdateret 02/11/18 09:41

       

Det er igen blevet tid til at finde vinterjakken og de tykke trøjer frem. Men mange forbrugere gider ikke gå i det samme som sidste år – moden har skiftet, og sweateren er blevet nusset. Derfor går de ud og køber nyt. Men vores store forbrug af tøj er skadeligt for både klimaet og miljøet.

- Det helt grundlæggende problem er, at vi køber og producerer alt for meget tøj, fortæller Frederik Larsen, der rådgiver virksomheder i mode og livsstilsbranchen om bæredygtighed. Det globale forbrug af tøj vokser og vokser i takt med, at folk får flere penge mellem hænderne. Forbruget af tøj og sko forventes at stige med intet mindre end 63% fra 2015 til 2030, viser en rapport udført af Global Fashion Agenda og The Boston Consulting Group.    

Mere end bare CO2-udslip
Produktionen af tøj til de modehungrende forbrugere er skadelig på flere måder. Ifølge Anja Charlotte Gylling, der er miljøkonsulent hos Planmiljø, er der nogle hovedfaktorer, man ser på, i forhold til hvordan tøjproduktionen belaster klima og miljø:
- Det er brugen af land, det er brugen af vand, og så er det brugen af kemikalier, forklarer hun. Dertil kommer forbruget af energi til produktionen af tøjet.  

Både Frederik Larsen og Anja Charlotte Gylling placerer tekstilindustrien på top 5 over industrier med de mest skadelige miljø og klimaeffekter. De understreger dog at det er svært at opgøre så simpelt, fordi de skadelige effekter af tøjproduktionen er så komplekse. Ifølge Anja Charlotte Gylling giver det ikke mening at se på f.eks. klimapåvirkningen isoleret. Det handler nemlig ikke blot om Co2-udledning.

LÆS OGSÅ: Byt amok - giv dit tøj nyt liv

Det går værst ud over ulandene
Der går store arealer af landjord til f.eks. bomuldsproduktionen, som kunne være brugt på noget mindre skadeligt. Dertil kan man lægge de svimlende mængder vand, der bruges i produktionen.

- Mangel på rent vand er et kæmpe problem i mange af de lande, hvor tøjet bliver produceret. Tekstilproduktionen tager vand fra f.eks. fødevareproduktionen i lande, hvor der er fødevaremangel, fremhæver Anja Charlotte Gylling.

Fremstillingen af tøj foregår ofte på store fabrikker, der sluger en masse energi. Disse fabrikker befinder sig samtidig i lande, der ikke anvender bæredygtig energi. Der bruges desuden en masse kemikalier i produktionen, som kan forurene naturen og være skadelig for sundheden - både for dem, der har fingrene nede i fremstillingen af tøjet, og dem, der i sidste ende tager det på. Men før tøjet overhovedet ender på Strøget herhjemme, skal det fragtes - ofte hele vejen - fra lande som Kina og Bangladesh, hvilket også forurener. 

Kommentar: Kan vi redde klimaet og have bøf i munden?

Vi glemmer klimaet, når vi køber tøj

Fra containerskræl til butik med miljøsucces

5 lande med insekter på menuen

Guide: Sortér dit affald

Rød, gul eller grøn? Forslag om nyt mærke til fødevarer kan gøre os mere klimavenlige

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 31/10/20.

Historien består af 2.857 tegn. Historien blev sidst gemt den 02/11/18 09:41.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Nanna Hastrup Clemmensen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.