De store emner er også for de små

På Nørregaards teater i Odense midtby vil man gerne give børn og unge noget at tænke over. Med deres forestilling Gå på line har teatret taget fat i de helt store spørgsmål om liv, død og foranderlighed. Og ikke mindst hvordan vi taler om det.

Af Amanda Boie Hvid
Udgivet 01/11/18 15:00 og senest opdateret 01/11/18 15:02

       

En onsdag morgen i efterårssol. Det er måske ikke på dette tidspunkt, du normalt tænker at gå i teatret. Men på Filosofgangen i Odense midtby er Nørregaards Teater allerede ved at gøre klar til dagens første forestilling. Teaterleder Carsten Wittrup sidder i foyeren, mens producent Steen Nørgaard pusler rundt i baren og får ordnet det sidste.

- Det er jo en travl dag på teatret. Efter tæppefald, skal alting rives ned og så skal der gøres klar til noget nyt, oplyser Carsten.

En kvinde med hornbriller og en praktisk rygsæk kommer ind ad døren. Hun har en børnehaveklasse stående udenfor og spørger om det er okay, at de kommer ind nu. Steen melder klar, og tyve minutter før teaterstart kommer 30 små par efterårsstøvler trampende ind i den lille foyer. 0. A og 0. B fra Hunderupskolen skal ind og se forestillingen Gå på line, som spiller for sidste gang.

Tag fat i det tunge

Gå på line handler om en pige, som hver sommer besøger sin morfar og mormor. Men denne gang er det kun morfar, der henter hende ved toget. Mormor er der ikke. Morfar fortæller pigen, at mormor er blevet linedanser i cirkus.

- Han dækker over, at han ikke kan fortælle, hun er død,  forklarer Carsten, som mener, at det er vigtigt at tage fat i de tunge temaer i teatret.

- På teatret tager vi emner op, som rører os, og som vi mener, børn har et identifikationspunkt ind i. Døden er en del af livet, men svær for os alle. De almengyldige problemstillinger for os voksne, de gælder også for børnene.

Efter 20 minutters stillelege kan de to børnehaveklasser bevæge sig op ad teatrets lille trappe og ind til scenen. Scenen er rund, ligesom en cirkusmanege. I tre kvarter leger, danser og synger de to skuespillere, mens børnene sidder omkring og griner med. Men der bliver også talt alvorligt. Pigen finder ud af, at mormor ikke rigtig er i cirkus. “Hun er død, er hun ikke morfar?”. Ligeså stille bliver alle voksne skød blandt publikum optaget.

- Jeg synes det er sørgeligt, hvisker en lille dreng, da han kravler op til sin lærer.

Læreren hedder Lone Rønberg Knudsen, og ligesom teaterlederen er hun overbevist om, at selvom det kan være lidt hårdt, så er det også godt at få talt om de tunge ting:

- Børn i denne her alder skal jo også vide noget om de alvorlige emner. Når man så kan snakke om det igennem et teaterstykke, så tænker jeg, at det ikke så farligt for dem, at berøre de emner, fortæller hun. 


Forestillingen slutter, men snakken fortsætter

Efter forestillingen, er snakken blandt børnene i fuld gang. Bekymringerne er for længst forsvundet og der bliver snakket om både cirkusheste, klovne og bedsteforældre.

Snakken slutter heller ikke her, for man bør ikke undervurdere børnene, hvis man spørger Lone:

- De kan jo faktisk godt blive lidt småfilosofiske og vil gerne gå lidt dybere ned i tingene. Når vi kommer hjem, tager vi oplevelsen med os og børnene skal tegne og skrive om de indtryk, de har fået.

Men på teatret skal de videre. Scenen skal rives ned og en ny skal sættes op. "Livet er foranderligt", som Carsten siger. Nogle ting slutter og det er også okay.

 

Anmeldelse: Festlig fejring af Odenses forretning- og foreningsliv.

Guide: Kom op af sofaen og ud i kulturen

Voxpop: Sådan er odenseanernes kulturvaner og -anbefalinger

Teater rykker ind i omstridt Kulturhus: Vi ønsker at forbinde Vollsmose med resten af Odense.

Tidligere københavnsk borgmester vender tilbage til Odense

Odense-politiker: Vi skal være stolte af byen

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 31/10/20.

Historien består af 3.357 tegn. Historien blev sidst gemt den 01/11/18 15:02.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Amanda Boie Hvid

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.