5 tips til en mere klimavenlig hverdag

Hvad kan du som forbruger gøre for klimaet? Små huskeregler i hverdagen kan være løsningen

Af Sandra Blenner
Udgivet 02/11/18 10:24 og senest opdateret 02/11/18 10:32

       

Det er vist ikke gået nogens næse forbi, at vi skal ændre på vores forbrugsvaner, hvis vi skal afhjælpe klodens klimaproblemer. I et nyt klimastudie advarer en række forskere i Politiken om en global menneskeskabt opvarmning, der kan føre til en dominoeffekt med store konsekvenser. Det virker som en stor mundfuld at gabe over, men fat mod - med disse 5 tips kan DU gøre en forskel. 

1. Flyv mindre
Der er ingen tvivl om, at flyrejser belaster miljøet i høj grad. GreenWatch har opgjort en række tal for CO2-udledningen ved flyrejser, og den gennemsnitlige europæer udleder altså næsten 10 tons CO2 om året. Og hvor en rejse med tog udleder 55 g C02 per kilometer, så udleder en længere flyrejse op til dobbelt så meget. Prøv en cykelferie i Danmark, eller tag toget rundt i Europa, når du holder ferie næste gang.

2. Tag cyklen
Selvom vi danskere allerede er utroligt glade for jernhesten, så kan det ikke siges nok: Lad bilen stå, og tag en cykeltur i stedet. Cyklen bruger ingen strøm og udtømmer ingen ressourcer. Og så får du god og effektiv motion med i købet.

3. Spis mindre kød
Meget mindre kød. I en ny rapport fra Oxford University viser udregninger, at vi faktisk skal spise hele 93% mindre kød. Det svarer til, at hver dansker må få 100 gram kød i ugen, hvis vi skal komme klimasituationen til livs. Hvis du mangler inspiration, så læs vores tips til en kødfri dag.

4. Sluk strømmen, og skru ned for varmen
Tal fra Energinet.dk viser, at danskernes gennemsnitlige C02-udledning i strøm lå under 200 gram i 2017. Det er det laveste nogensinde. Men selvom danskerne er godt på vej, så er det altid en god hovedregel at slukke lyset efter sig.

5. Sælg dit tøj videre og køb nyt tøj i genbrug
Et EU-projekt, ECAP, fortalte at europæerne faktisk købte 6,4 millioner tons tøj i 2015, og vi udledte derfor hele 195 millioner tons CO2 under den bekostning. Tøj er altså den næststørste klimasynder kun overhalet af olieindustrien. Begiv dig ud i genbrugsbutikker, shop på diverse byt - og salg apps og gør andres skrot til slot. 

LÆS OGSÅ: Byt amok - giv dit tøj nyt liv

Kommentar: Kan vi redde klimaet og have bøf i munden?

Vi glemmer klimaet, når vi køber tøj

Fra containerskræl til butik med miljøsucces

5 lande med insekter på menuen

Guide: Sortér dit affald

Rød, gul eller grøn? Forslag om nyt mærke til fødevarer kan gøre os mere klimavenlige

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 01/11/20.

Historien består af 2.211 tegn. Historien blev sidst gemt den 02/11/18 10:32.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Sandra Blenner

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.