Hjælp klimaet - spis insekter

Vores klima er hårdt presset, og ifølge FN skal der handles nu. Men hvordan kan man bremse udviklingen? Insekter kan være løsningen

Af Jeppe Ørlund
Udgivet 01/11/18 14:40 og senest opdateret 02/11/18 11:32

       

Vi spiser meget kød. Alt for meget kød. Det er de fleste eksperter enige om, men hvad er alternativet? Ifølge Anton Gligorescu, der forsker i insektproduktion ved Danmarks Tekniske Institut, er svaret oplagt:

- Insekter. De forurener kun halvt så meget som den mere traditionelle kødproduktion, men de indeholder større mængder omsætteligt protein end kød fra pattedyr og fugle, udtaler Gligorescu. Det gælder ikke kun den direkte udledning af CO2, men også de forhold, der gør sig gældende i produktion af foder i kødindustrien. - Man må inddrive store landområder for at producere foder til dyrene. Det skader ikke blot klimaet, men i ligeså høj grad det lokale miljø og biodiversiteten.

Hvorfor ikke bare grønsager?
Michael Minter, som er programleder for fødevareproduktion og forbrug hos den grønne tænketank Concito, er enig i, at det store kødforbrug skal sættes ned. De klimatiske konsekvenser er enorme, og det er derfor helt centralt for Jordens fremtid. Verdensbefolkningen skal nedsætte kødforbruget og derved mindske CO2-udledningen. I sin nyligt udgivne rapport om begrænsning af kødforbrug er insekter dog ikke nævnt som et muligt alternativ. Plantebaseret kost er ifølge ham vejen frem:

- Insektproduktion vil være en besværlig og bekostelig omvej. Man skal alligevel dyrke afgrøder for at fodre insekterne, så hvorfor ikke bare spise afgrøderne selv?, spørger han retorisk.  - Bønner og ærter indeholder store mængder protein, så de kan sagtens dække vores proteinbehov.

Men er det nu også tilfældet? Ikke, hvis man spørger Gligorescu, der holder på, at det ikke blot er et spørgsmål om protein: - Der findes mange andre stoffer, som man kun kan få gennem animalske produkter. Et vitamin som B12 findes kun i kød, og mangel på B12 kan resultere i mange helbredsmæssige komplikationer.

LÆS OGSÅ: 5 lande med insekter med insekter på menuen

Kulturelle årsager
Grunden til, at man ikke spiser flere insekter i Vesten i dag, skyldes ifølge Gligorescu primært kultur. Man har ikke tradition for at spise insekter i denne del af verden, så derfor virker det fremmedartet og ulækkert for mange, mener han. Men det er et marked med et meget stort potentiale. Når man vænner sig til tanken om insekter som en integreret del af fødevareindtaget, er det helt klart en gevinst for miljø og klima. Og det kan komme hurtigere, end vi tror.

- Se bare på sushi. For femten år siden var sushi noget klamt noget med rå fisk, og nu ligger der sushibare og restauranter overalt i selv den mindste provinsby, siger Gligorescu. - Vi kan også hurtigt vænne os til insekter, når de har fået samme eksotiske karakter som sushi. Og så er det jo den rigtige vej for både sundhed og klima.

 

Kommentar: Kan vi redde klimaet og have bøf i munden?

Vi glemmer klimaet, når vi køber tøj

Fra containerskræl til butik med miljøsucces

5 lande med insekter på menuen

Guide: Sortér dit affald

Rød, gul eller grøn? Forslag om nyt mærke til fødevarer kan gøre os mere klimavenlige

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 31/10/20.

Historien består af 2.846 tegn. Historien blev sidst gemt den 02/11/18 11:32.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Jeppe Ørlund

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.