- Jeg mistede lysten til at dømme kampe

Malthe var frivillig i sin lokale fodboldklub og hjalp ofte med at dømme kampe. Efter han blev overfuset af en træner, fik det dog en brat ende.

Af Theis Fischer
Udgivet 01/11/18 17:40 og senest opdateret 01/11/18 17:41

       

Malthe, var ham, de ringede til i den lokale idrætsforening Hashøj IF, når en dommer havde meldt fra i sidste øjeblik. Som 14 årig blev han antastet af en træner efter en kamp, og stoppede derefter med at dømme fodboldkampe.

Malthe startede allerede med at være frivillig i sin lokale fodboldklub, som 10 årig, hvor han sammen med sin far trænede U5-fodboldholdet. Som årerne gik, begyndte han også at dømme diverse kampe fra U10 og nedefter, når idrætsforeningen i sidste øjeblik stod og manglede en til at dømme en kamp.

- Det var meget givende, og jeg har lærte meget om mig selv som frivillig i en tidlig alder. Jeg er vokset op med en far, der altid har prædiket om, at der intet foreningsliv er uden de frivillige, fortæller Malthe.

Malthe var træner for et hold i 7 år, og påpeger også, at det var en stor oplevelse at følge drengenes udvikling både på og udenfor banen. Den eneste dårlige oplevelse han havde som frivillig, var som dommer til en U10 kamp en lørdag formiddag.

- Kampen forløb egentlig som den skulle indtil de sidste par minutter. Jeg så en hånd på bolden i feltet til allersidst ved stillingen uafgjort, og dømte et straffespark. Holdet scorede på sparket, og kort efter fløjtede jeg kampen af. Efter kampen løb modstanderholdets træner ind på banen, og råbte diverse ting i hovedet på mig. Jeg var kun 14 år, og jeg blev ret chokeret, fortæller Malthe.

Efter den oplevelse stoppede Malthe med at dømme kampe, og han indberettede aldrig hændelsen til DBU. 

Fokus på tilskuer og træneropførsel

Hos DBU’s Dommerudvalg på Sjælland er de opmærksomme på problemet. Selvom det er svært at klarlægge omfanget på problemet, tager de det alvorligt, når en dommer bliver overfuset. Buller Friis, der er dommeransvarlig hos DBU Sjælland, mener, at problemet hænger sammen med udviklingen af retorikken i Danmark

- Det betyder ikke det samme, når man råber:” Kom nu, dit dumme svin!”, til dommeren, som det gjorde tidligere, fortæller Buller Friis.

For at komme problemet i hu har man fra DBU’s side søsat nogle initiativer, der skal forsøge at tage det i opløbet. Heriblandt en Silence Saturday, der er en turnering, hvor tilskuere og trænere kun må komme med positive tilråb, samt Fair Play-ambassadørerne, der er en gruppe på omkring 40 personer, der rejser rundt og observerer tilskuer- og træneradfærd, hvis der er rapporteret problemer.

- Det er en nødvendighed for at alle, dommere som spillere, kan have en god oplevelse. Det er i orden, at trænere og forældre er engagerede, men det må aldrig kamme over og blive til deciderede tilsvininger og overfusninger af dommere, mener Buller Friis.

Han råder i øvrigt personer, der har oplevet ovenstående, at få det indberettet til DBU, således det bliver lettere at få et overblik over problemets omfang. Hertil fortæller Malthe også, at det i bagklogskabens lys havde været en god ide med en indberettelse af træneren.

- Træneren skulle have være indberettet, hvilket måske også havde hjulpet mig. Selvom jeg havde været på dommerkursus, var jeg faktisk ikke klar over, hvornår man havde grund til en indberetning, fortæller Malthe til sidst.

Lærestregen fra denne historie må derfor være, at hvis man føler sig overfuset og uretfærdigt behandlet, er det altid en god ide at ringe til DBU, for at forebygge at det samme ikke sker for andre.

Egen fysioterapeut i en lille klub? Det har man i Ansager IF

Fynsk serieklubs’ succes er et resultat af en overvældende frivillighed

Danmarks bedste vandskiløber er frivillig: “Når man hjælper andre, bliver man selv glad”

Syddansk Universitet nytænker idrætsforening: De studerende træner de studerende

5 gode grunde til, at du skal være frivillig

Frivillighed kan bane vejen for drømmejobbet

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 31/10/20.

Historien består af 3.502 tegn. Historien blev sidst gemt den 01/11/18 17:41.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Theis Fischer

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.