Robotterne kommer!... med pizza og pakker

Robotter til levering af varer er snart ikke længere en del af en utopisk fremtid, men ved at blive introduceret flere steder i verden. Danmark er klar til at følge efter.

Af Cecilie Erland Vainio
Udgivet 02/11/18 09:43

       

Forestil dig en kvinde med barnevogn slentre nedad fortovet. Hun trækker naturligt en smule til siden for at give plads til en hvid robot i knæhøjde, med seks hjul og et hulrum med plads til lidt og hvert, der kommer susende forbi med 6 km i timen. Den er sendt afsted med pizza til en tømmermandsramt ungkarl. Eller måske er den på vej med medicin til gangbesværede Else.

Det kan snart blive virkeligheden.

Regeringen har med støtte fra Dansk Folkeparti netop godkendt et prøveforsøg, der betyder, at der inden for få år vil trille små robotter rundt i det offentlige rum.

Forsøgsordningen vil blive fremsat som lovforslag i 2019, og forventes igangsat i 2020, udtaler transportministeren Ole Birk Olesen, ifølge Jyllands-Posten. Som ministeren fremlægger det, vil robotterne kunne levere alt fra indkøbsvarer til medicin, og vil være en hjælp til eksempelvis ældre, der ikke selv har mulighed for at tage på apoteket. Herudover vil det gavne miljøet, da det vil betyde mindre behov for leverancekørsel på vejene.

Global udbredelse

Firmaet Starship Technologies står bag den førende type højteknologiske robot, til levering af alskens varer. Selvom Danmark ikke er foregangsland når det kommer til levering med robotter, er der dog en dansk forbindelse. Starship Technologies er medstiftet af Skype-milliardæren Janus Friis.

Deres robotter suser i øjeblikket rundt på fortovene på Stanford Universitet, hvor de igennem længere tid har leveret mad til sultne studerende. I Hamborg har du siden 2017 ligeledes kunne få din yndlings Domino’s pizza leveret af den lille maskine. Få byer er dog så langt fremme som Milton Keynes i England. Her har dagligvarekæden Co-op indgået et samarbejde med Starship Technologies om udbringning af indkøbsvarer fra deres butikker. Derudover har robotfirmaet i går åbnet en pakkecentral i den engelske by, hvor pakker kan sendes til, og herefter bringes ud til modtager efter behag. Robotterne skulle på denne måde gøre op med fejlende hjemmeleveringer og lange leveringstider.

Da PostNord bliver forelagt muligheden for at levere pakker ved hjælp af robotter, oplyser de:
 
- PostNord har ikke aktuelle planer om selvkørende robotter, men følger den teknologiske udvikling ganske tæt og ser den kommende forsøgsordning som en spændende udmelding med gode perspektiver.
 
Fremtiden vil vise hvor hurtigt udviklingen vil gå, herhjemme og globalt, men helt sikkert er det, at robotterne er ankommet.

11 spørgsmål til professoren – Peter Lauritsen, overvågning

NYHEDSBREV: Kære Tech-fans

PODCAST: Bag facaden med Futura - Deep Learning

Kan du klare dig i fremtidens arbejdsmarked?

Futura undersøger: Deep Learning

PODCAST: Bag facaden med Futura - Skal vi skide på klimaet?

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 01/11/20.

Historien består af 2.650 tegn. Historien blev sidst gemt den 02/11/18 09:43.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Cecilie Erland Vainio

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.