Forsker: Jeg frygter for fremtidige elektronikbørns sundhed

Uskyldige iPad-spil før sengetid kan resultere i dårlig søvn, stress og nedsat indlæringsevne hos børn

Af Cecilie Leick
Udgivet 02/11/18 11:28 og senest opdateret 02/11/18 16:22

       

Aftensmaden er taget af bordet. Madpakkerne skal smøres, og rundt om dine ankler hvirvler en tornado af miniatureben, der med desperate øjne bønfalder om lov til at ”spille iPad”, inden de skal i seng. Du er træt. Træt af emsige kollegaer. Træt af forældremøder. Træt af at være træt, og alt for træt til at smække et spil ludo op. Derfor hører du dig selv sige: ”Ja okay… men kun indtil I skal børste tænder”. Du vælger den nemme løsning. Men også den farlige løsning ifølge søvnforsker Mikael Rasmussen.

- Når børn kigger på en tablet, udsættes de for utrolig mange stimuli. Deres hjerne skal forholde sig til meget, og deres nervesystem påvirkes. Hvis børn spiller et spil lige før sengetid, så forsinkes deres søvn med op til en hel time.

Ifølge Mikael er det et stigende problem, og særligt piger i 8-10 års alderen har oftere søvnvanskeligheder end tidligere. Og når et 10-årigt barn ikke får nok søvn, kan deres indlæringsevne i skolen nedsættes med op til 40% dagen efter.

- Vi giver vores børn alt for mange muligheder. 300 fjernsynskanaler, 8 forskellige spillekonsoller, sociale medier og høje krav i skolen. Det kan de unge mennesker slet ikke kapere. Børn er børn, og de skal sove ordentligt, siger Mikael.

Vigtigheden af søvn

En søvnundersøgelse i Sverige viser, at søvnproblemer blandt børn tog voldsomt til i løbet at 90’erne. En udvikling Mikael sammenholder med de sociale- og digitale mediers fremkomst. Men hvorfor er det, at søvn er så vigtigt for børn?

Når du sover, går din hjerne i en anabolsk tilstand. Det kan sammenlignes med et genopladeligt batteri. Under søvnen bliver din hjerne genopbygget og din hukommelse og emotionelle tilstand restitueres. Hvis du ikke får nok søvn, kan du blive stresset, da din evne til at håndtere pressede situationer nedsættes.

- Der er en grund til, at evolutionen har givet os en tredjedel af livet til at sove. Fungerer søvnen ikke, fungerer vi ikke som mennesker. Længere er den ikke, fortæller Mikael.

Men der er også mange gode ting ved at lade børn lege med elektronisk legetøj, mener Mikael. Der bør blot sættes nogle restriktioner for at opretholde en god søvnrytme:

  • Hav faste ritualer før sengetid – lav for eksempel en regel om ingen iPad en time før barnet skal sove.
  • Tal i stedet med dit barn om deres dag. Benyt tiden til at lære dit barn at kende, og nus og kys dem til træthed.
  • Hvis dit barn er inde i en søvnbesværet periode, så læg dem senere i seng for at skabe et større søvnpres. Gør det i én uge, indtil barnet får sin søvnrytme igen.

- Digitaliseringen har en tendens til at blive glorificeret. Det er vigtigt, at vi ikke fortaber os i dette, men husker, at vi også skal opfostre et lille menneske. Jeg frygter for fremtidige elektronikbørns sundhed, hvis udviklingen fortsætter sådan her, slutter Mikael.

 

 

11 spørgsmål til professoren – Peter Lauritsen, overvågning

NYHEDSBREV: Kære Tech-fans

PODCAST: Bag facaden med Futura - Deep Learning

Kan du klare dig i fremtidens arbejdsmarked?

Futura undersøger: Deep Learning

PODCAST: Bag facaden med Futura - Skal vi skide på klimaet?

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 01/11/20.

Historien består af 2.958 tegn. Historien blev sidst gemt den 02/11/18 16:22.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Cecilie Leick

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.