Hver fjerde studerende på videregående uddannelser falder fra: SDU mener, de kan løse problemet

Uddannelses- og Forskningsministeriet har undersøgt frafaldet på de videregående uddannelser. Ministeriet har fra 2011 og fem år frem fulgt 86.000 studerende og dokumenteret, hvor mange som søger nye veje henholdsvis efter ét og fem år. På SDU mener de dog at have fundet koden til at knække frafaldet på universiteterne.

Af Ida Meesenburg
Udgivet 02/11/18 11:00 og senest opdateret 20/11/18 14:01

       

Hvert år pakker forventningsfulde studerende rygsækken og tager imod en videregående uddannelse.
For mange bliver det dog en kort fornøjelse. Måske har virkeligheden ikke levet op til forventningerne, et studiepres bliver simpelthen for stort, og mange dropper ud grundet stress og depression.

Omkring hver fjerde studerende som takkede ja til en studieplads i 2011 på en videregående uddannelse er efterfølgende faldet fra. Lidt over 12.000 studerende, svarende til 14 pct., sprang fra alene første år.

Studiechef på SDU, Annette Lund, mener dog ikke, at det er så sort og hvidt.

- Det er en uens masse, som både består af studerende der dropper ud, studerende der skifter uddannelse, og studerende der ikke har gennemført de krav, der kræves for at gå på en uddannelse.<

2/3 vælger en ny uddannelse

Selvom hver fjerde studerende er faldet fra i løbet af sin studietid, gennemførte 60.000 af de studerende, der startede på en videregående uddannelse i 2011, alligevel en uddannelse inden for fem år, lyder det fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

En anden positiv nyhed er desuden, at knap 15.000, af de som droppede ud, søgte nye veje og startede på en ny uddannelse.

Billedet illustreret studerende, der er under uddannelse, frafald, fuldførelse, hhv. 1,2,3,4 og 5 år efter optag i 2011, vidergående uddannelse, antal, 2016. 

Billede: Uddannelses- og forskningsministeriet.


På SDU vil de sørge for, at de studerende rammer rigtigt første gang
Siden 2017 har det været muligt for de håbefulde kvote 2-ansøgere på alle 80 af SDU’s bacheloruddannelser at deltage i en faglig weekend.

Denne indskoling skal klæde de studerende bedre på til tilværelsen som universitetsstuderende. Samtidig skal det hjælpe dem med at få afklaret, om de har valgt den rette uddannelse, fortæller Annette Lund.


Tilbuddet er dog kun for de ansøgere, som vælger at søge gennem kvote 2.

- SDU gør det lidt anderledes end andre universiteter. Vi opfordrer alle til at søge kvote 2. Som ansøger kan man altid søge gennem kvote 2, også selvom du opfylder kravene til kvote 1, men hermed får du altså muligheden for at deltage i den faglige weekend.

Ved at få ansøgerne til at deltage på en faglig weekend, håber SDU på at kunne sikre sig, at de studerende, som starter 1. september, står klar i startboksen, og ikke derefter skal afklare om uddannelsen er det rigtige match.

Af den årsag er de studerende oftest også mere villige til at gå den ekstra mil, når tingene bliver en smule svære. For det bliver de under alle omstændigheder i løbet af et studieforløb, beretter studiechefen.

Kvote 2:

Kvote 2 er for de ansøgere, der ikke har mulighed for at blive optaget via kvote 1. Det kan skyldes, at eksamensgennemsnit ikke er højt nok, eller ansøgeren ikke har den rette adgangsgivende eksamen, men ellers opfylder de specifikke adgangskrav.

Læs mere på UddannelsesGuiden

Og SDU har erfaringer med, at det gør en forskel

- Det har en virkning, det er der ingen tvivl om. De seneste opgørelser, som er lavet, viser, at de, som har været gennem forløbet, performer med fire procentpoint bedre end dem, som ikke vælger den her vej, udtaler Annette Lund.

Der følger dog andre bagvedliggende faktorer, som man skal være varsom med, fortæller hun, men understreger endnu engang, at det har en effekt.

- Jeg tror ikke, det er en model, der passer alle steder, men det fungerer på SDU og passer til det DNA, der er på universitet. Det ville være oplagt, at vi brugte ansøgningsmodellen 100 pct., men det kan vi ikke grundet lovgivningen. Det er oplagt at modellen udbredes og vokser yderligere på SDU.

 

Overblik over frafald på Danmarks universiteter.

På nedenstående tabel fremgår det, hvilke universiteter landet over, som har det højeste frafald blandt første år studerende. 

ANALYSENS HOVEDRESULTATER:

- 5 år efter studiestart er omkring hver fjerde studerende faldet fra deres videregående uddannelse. Størstedelen falder fra i løbet af de første 2 år efter studiestart. 14 pct. faldt fra 1 år efter studiestart, og 2 år efter studiestart i 2011 er 20 pct. faldet fra.

- Frafaldet er størst på erhvervsakademiuddannelserne og lavest på kandidatuddannelserne, hvor henholdsvis 34 og 16 pct. er faldet fra 5 år efter studiestart. • To ud af tre frafaldne er påbegyndt en anden videregående uddannelse 5 år efter.

/Uddannelses- og Forskningsministeriet

Lasses år med stress

Kage eller salat: Hvad køber de studerende i kantinen?

Video: Hvor langt skal en universitetsstuderende gå?

»Det nytter ikke noget, at vi serverer suppe, steg og is til 20-årige«

»Det er meget nemmere for mig at træne på universitetet, når jeg alligevel er der«

Seks råd til, hvordan du kommer stressen i forkøbet

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 01/11/20.

Historien består af 4.779 tegn. Historien blev sidst gemt den 20/11/18 14:01.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Ida Meesenburg

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.