Fynsk serieklubs’ succes er et resultat af en overvældende frivillighed

Hos FK Utopia er det frivilligheden der får klubben til at køre rundt. En frivillighed der giver plads til en mere flad tilgang, hvor alle får lov at være med i beslutningerne.

Af Nicolai Knudsen
Udgivet 02/11/18 10:41

       

Ansigterne er spændte, og 14 sæt øjne er alle fokuserede på den hvide taktiktavle, mens lyden fra den kraftige vind udenfor klemmer sig ind gennem sprækkerne, og runger hult inde i klubhuset hos FK Utopia. Klokken er 13:16, da et kvarter fyldt med jokes og store grin bliver erstattet af stilhed og en mere seriøs tone. Mellem flere af spillerne ses fodbolde, og udenfor bliver man mødt af en lugt af græs og daggamle fodboldstøvler, der hænger tungt i luften. Umiddelbart kunne dette være beskrivelsen af en hvilken som helst dansk serieklub. Det er dog ikke tilfældet.

Vi har et højt fokus på den positive, glade og hyggelige tone, men ironi og sarkasme har også sin plads

Thomas Dahlslykke Sarbo

Fodboldklubben FK Utopia er en traditionsrig klub i hjertet af Odense. Ligesom så mange andre serieklubber er det de frivillige, der bærer klubben. Der er dog en stor forskel. Utopia er kendetegnet ved at have et meget fladt hierarki – noget der både er en konsekvens af den store frivillighed, og ikke mindst en katalysator for den fortsatte frivillige indsats.

Thomas Dahlslykke Sarbo, der er førsteholdstræner i klubben, gør det klart, at det er frivillige kræfter, der bærer klubben. Et element der fører til en utrolig demokratisk og åben indstilling til tingene.

- Alle bestyrelsesmøder er principielt set åbne, så der er fuld adgang til at komme og deltage. Derudover har medlemmerne faktisk ret til at kræve en ekstraordinær generalforsamling. Vi er altså ekstremt demokratiske. Man kan faktisk gå fra at være helt nyt medlem til at være formand på 14 dage. Principielt.

Selvom der er mulighed for at stige meget hurtigt i graderne, så fortæller Thomas Sarbo også, at det ikke går ud over respekten for dem der yder en indsats i klubben.

- Der er en naturlig respekt for dem der knokler og virkelig lægger mange timer i klubben. Der er en klar forståelse af, at vi alle er her frivilligt, og det skal værdsættes, siger han.

Selvom Thomas ikke er i tvivl om vigtigheden af det flade hierarki som tiltrækningskraft, så mener han at det frivillige arbejde er nøgleværdien i klubben. Et frivilligt arbejde der i høj grad bæres af den gode stemning, man oplever i klubben.

- Jeg lægger meget vægt på, at det er sjovt at spille fodbold. Og der er ikke noget sjovt ved at få skæld ud af sin træner eller medspiller. Vi har et højt fokus på den positive, glade og hyggelige tone, men ironi og sarkasme har også sin plads, fortæller Thomas afsluttende til Sportens Frivillige.

Ny undersøgelse: De dyreste boliger er i de største byer

Tivoli smadrer konkurrenterne i hovedstatsområdet – og på landsplan

Indiana Jones drømmen lever mere end nogensinde i Danmark

Egen fysioterapeut i en lille klub? Det har man i Ansager IF

Danmarks bedste vandskiløber er frivillig: “Når man hjælper andre, bliver man selv glad”

Syddansk Universitet nytænker idrætsforening: De studerende træner de studerende

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 01/11/20.

Historien består af 2.729 tegn. Historien blev sidst gemt den 02/11/18 10:41.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Nicolai Knudsen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.