Fra containerskræl til butik med miljøsucces

En stop-madspilds-butik for økonomisk trængte, gør hvad de kan for at fødevarefabrikanterne skal producere mindre og udlede mindre CO2. Fødevarerne bliver udnyttet bedre

Af Maria Dalum
Udgivet 02/11/18 13:42 og senest opdateret 02/11/18 13:58

       

I Tommerup ligger en vigtig og anderledes butik, "De Gule Hjælpere". I butikken arbejder frivillige for at hjælpe økonomisk trængte familier. De henter Aldi´s madspild -  to fulde biler om dagen.

Fra skrællermentalitet til bæredygtigt koncept
Foreningen startede med Kristian. Kristian skrællede fødevarebutikkers containere. Han delte det kasserede mad ud til lokale trængte. Det greb om sig og endte ud i en aftale med butikskæden Aldi. Kristian fik lov til at hente alle Aldi-butikkernes overskudsvarer. Så grundlagde han foreningen og startede en butik op i Vojens.

Tina Skov Stjernegaard og hendes mand Lars er initiativtagerne til butikken her i Tommerup:
- I starten hentede vi mad hos Kristian, til socialt udsatte her på Fyn, siger Tina og smiler.
- Efter en tid åbnede vi butikken her.

Man kan blive mæt for 200 kr. om måneden
Tina fortæller, at butikken holder åbent to aftener og en eftermiddag om ugen. For at handle kræver det, at du er medlem. Det koster 200 kr. om året. Foreningen er 100% nonprofit. Pengene fra de ca. 400 medlemmer går til el, vand, varme, benzin og butiksudstyr.

I følge Tina er prisen for at handle bare 25 kr. pr. indkøb. For de penge får man så en kurvfuld grønt samt en kurv med frossent kød, brød og mælkeprodukter.

Det betyder, at en familie, der handler 2-3 bæreposer 1-2 gange i ugen, reelt kan leve for et madbudget på 100- 200kr om måneden.

Klimadelen er en sidegevinst
- Motivationen for den store indsats var i starten udelukkende at hjælpe økonomisk trængte borgere. Det med miljøet er en sidegevinst, som vi efterhånden har fået mere fokus på, fortsætter Tina.
- Der er mad nok til alle medlemmer, så vores målgruppe er ikke længere kun de udsatte. Efterhånden er ca. 1/3 af vores medlemmer andre miljøbevidste kunder.

Hun fortæller, at butikken har ca. 200 handlende om ugen, der hver forlader butikken med 2-3 poser varer pr. indkøb. Det vil sige ca. 500 poser fyldt med mad, der ellers var blevet smidt ud.

Resten af varerne bliver til dyrefoder hos nogle landmænd eller omsat til energi i Heden biogasanlæg. Det betyder at fødevareproducenterne skal producere ca. 2000 poser madvarer mindre om måneden, og det betyder mindre CO2-udslip. Bare på grund af en lille butik.

Tina ser meget gerne, at der starter mange flere butikker op rundt om i landet: - Der er stadigvæk masser af madspild, og masser af potentielle kunder, slutter hun.

Drømmer du om at åbne en stopmadspildsbutik, så er her 10 tip:

1) Få en bindende aftale med en butikskæde

2) Opret en forening, og lav vedtægter

3) Find 40 frivillige (evt. en anden forening der vil være med)

4) Find lokaler, der kan lånes gratis, indtil det hele kører

5) Find et par stabile gratis lånebiler

6) Motivér de handlende til at blive frivillige

7) Diskutér, og vedtag butiksregler (og vær forberedt på justeringer undervejs)

8) Smid foreningen på Facebook, og kræv tilmelding til hvert indkøb, så I kan beregne fordelingen af mad.
Åbningstid; f.eks. 3X2 timer om ugen, sidst på dagen

9) Sørg for også at have tosprogede frivillige

10) Forkæl de frivillige, så de holder længst



Kommentar: Kan vi redde klimaet og have bøf i munden?

Vi glemmer klimaet, når vi køber tøj

5 lande med insekter på menuen

Guide: Sortér dit affald

Rød, gul eller grøn? Forslag om nyt mærke til fødevarer kan gøre os mere klimavenlige

5 lækre vegetariske opskrifter: Få inspiration til din kødfri dag

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 01/11/20.

Historien består af 3.296 tegn. Historien blev sidst gemt den 02/11/18 13:58.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Maria Dalum

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.