Kan du klare dig i fremtidens arbejdsmarked?

I en verden med kunstig intelligens skal man være god til teknologi, være kreativ og klar på noget nyt, siger fremtidsforskere. Vi må snart sige farvel til det sikre, rutineret kontorarbejde

Af Sarafina Kimø
Udgivet 02/11/18 11:53

       

Uddannelse, tjek. Job, tjek. Førhen førte de to trin til en sikker fremtid. Men billedet ændrer sig.

Hvis man holder af at tage på kontoret og lave det samme hver dag, bringer fremtiden dårlig nyt. Fremtidsforsker Mette Sillesen mener nemlig, at fremtidens gode medarbejder elsker at skifte karriere og tilegne sig nye kompetencer.

Disse arbejdstyper vil være sikre, ifølge fremtidsforskerne:

- Support og programmering af robotter
- Træning af kunstig intelligens
- Coaching; fitness, motiverende og endda coaches i at bruge penge
- Kreativt arbejde; for eksempel design af virtuelle rum
- Arbejde der kræver omsorg; børnepassere, hjemmeplejen og lærere 

Slut med disse jobs

Kunstig intelligens kommer helt sikkert til at erstatte det forudsigeligt og rutinepræget arbejde, ifølge Mette Sillesen. Også noget læge-, advokat- og journalistarbejde vil blive erstattet af kunstig intelligens, fortæller Klaus Æ. Mogensen, seniorforsker på Instituttet for Fremtidsforskning. Allerede nu bliver kunstig intelligens brugt til at finde relevante materialer til advokater og journalister, samt til diagnosticering af sygdomme såsom hudkræft.

De to fremtidsforskere er enige om at kunstig intelligens IKKE overtager al arbejdet, men kun nogle opgaver. Det vil i stedet fungere som et hjælpemiddel. For selvom en computer kan udføre noget arbejde mere effektivt end et menneske, fungerer det stadig bedst hvis maskine og menneske samarbejder, mener Klaus Æ. Mogensen. Som eksempel citerer han IBM’s kunstige intelligens, som kan identificere hudkræft, men den klarer det bedst sammen med en læge.

Disse jobs vil være blandt de første erstattet af kunstig intelligens:

- Revisorer
- Lagermedarbejdere
- Chauffører
- Personlige assistenter, såsom advokatsekretærer og receptionister
- Udbringere og postbud

Medfører kunstig intelligens arbejdsløshed?

Da trykpressen blev opfundet, troede man, at arbejdsløsheden ville stige, men i realiteten blev der bare et udvidet marked for bøger. På samme måde mener Klaus Æ. Mogensen, at kunstig intelligens skaber nye jobs, selvom den også overtager nogle af de nuværende.

- Det kan være, der bliver flere arkitekter, da de kan visualisere bygninger i virtual reality, og på den måde designe flere bygninger end før, foreslår Mogensen.

Ny opfattelse af ”arbejde”

- Der bliver skabt mange nye jobs, ja, men ikke nok til alle, siger Sillesen.

Hun ser det dog ikke som et stort problem, da hun forventer, at vi til den tid opfatter arbejde anderledes end i dag.

Når der ikke er nok jobs, må løsningen være at ”arbejde”, ikke længere handler om at tjene penge, men at skabe værdi, mener Mette Sillesen. For at muliggøre dette er der nødt til at være universel basisindkomst, som Sillesen estimerer, vi får til år 2050.

11 spørgsmål til professoren – Peter Lauritsen, overvågning

NYHEDSBREV: Kære Tech-fans

PODCAST: Bag facaden med Futura - Deep Learning

Futura undersøger: Deep Learning

PODCAST: Bag facaden med Futura - Skal vi skide på klimaet?

Voxpop: Teknologi i hverdagen for en receptionist, ergoterapeut og parkeringsvagt

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 01/11/20.

Historien består af 2.989 tegn. Historien blev sidst gemt den 02/11/18 11:53.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Sarafina Kimø

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.