Kommentar: Kan vi redde klimaet og have bøf i munden?

Hvordan kan vi løse klimakrisen samtidig med, at vi kan få det kød, der tilsyneladende betyder så meget for os? Vi skal leve op til vores essentielle ansvar som forbruger

Af Sheila Sariboga
Udgivet 02/11/18 13:23 og senest opdateret 02/11/18 13:23

       

Dette er en kommentar. Følgende er et udtryk for skribentens egen holdning.

Der er opstået en stigmatisering i forhold til kødspisning. Der hersker efterhånden ingen tvivl om, hvorvidt vores kødforbrug er en væsentlig faktor i forhold til CO2-udledning. Dermed vil løsningen i første omgang være, at nedbringe vores kødforbrug. Fordret, at det kød, vi undlader at spise, også undlades at blive produceret. 

Det væsentligste kommer her; vi skal forbruge med omhu! Det kød, der indtages, såfremt der insisteres på dette, skal produceres med omhu for naturen og ikke mindst dyrene. Dette fordrer dog, at vi som forbrugere gider at hive den ekstra skilling op af lommen for at købe et produkt, der ligger umage bag. 

Vi kan ikke fortsætte med at købe engelske bøffer til 10 kroner eller en hel kylling til 25 kr. Vi drages af, at det er billigt. Og vel er det billigt, men det er alt for billigt!

Landmanden skal have mere for sine varer, så han eller hun har et råderum til at producere klimavenligt og tænke på dyrevelfærd. Og det helt essentielle ansvar ligger hos os forbrugere. Hvis landmanden skal producere en hel kylling, så vi som forbrugere skal købe den for 25 kroner, kan han i den proces umuligt nå at gøre sig umage. 

Hensigtsmæssig husdyravl kan sagtens være klimamæssigt forsvarligt, men er en umulighed, hvis vi kræver kød hver dag og så til ingen penge.

Køer, der fodres udelukkende af græs, kan være løsningen. Græs absorberer og lagrer CO2. Hvis vi ikke producerer andet føde end det, køerne kan spise på markerne, kan dette gøres uden klimabelastning. Det kræver, at der produceres færre køer, og at vi er parate til at betale mere for både mælken og kødet, så landmanden kan overleve. 

Det nødvendiggør, at vi tænker os om, når vi ser et godt tilbud. Det er fristende at købe den billige bøf i farten, når vi ikke tænker på andet end prisen, men hvilken pris betaler vi egentlig? 

Vi glemmer klimaet, når vi køber tøj

Fra containerskræl til butik med miljøsucces

5 lande med insekter på menuen

Guide: Sortér dit affald

Rød, gul eller grøn? Forslag om nyt mærke til fødevarer kan gøre os mere klimavenlige

5 lækre vegetariske opskrifter: Få inspiration til din kødfri dag

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 01/11/20.

Historien består af 2.129 tegn. Historien blev sidst gemt den 02/11/18 13:23.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Sheila Sariboga

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.