Landets ungdomsuddannelser satser massivt på rygeforbud – men virker det?

Af Peter Krogh Frausing
Udgivet 30/04/19 11:05

       

Større uddannelsesinstitutioner i hele landet, har over de seneste år kæmpet for en røgfri fremtid for deres elever. Denne kamp optrappes stødt, og på flere gymnasier er der allerede totalt rygeforbud i skoletiden.
 
Forbud om rygning på ungdomsuddannelser, mødes konsekvent med skepsis fra elever, der ikke er indstillet på at kvitte smøgerne. Spørgsmålet er derfor om forbuddene overhovedet virker, og om et totalt rygeforbud er vejen frem?
 
Ifølge tal fra Odense Kommune, ryger 17% af byens unge indbyggere. Et tal der er foruroligende og som politikere såvel som uddannelsesinstitutioner er enige om at der skal gøres noget ved. Odense kommunes egne erfaringer er, at rygestopkurser er det mest effektive middel imod rygning. Det til trods, overvejer kommunen at indføre totalt rygeforbud på flere offentlige arealer.
 
Alle aktører er enige om at det er de unge, der skal opdrages til at kvitte smøgerne, men bliver opgaven grebet rigtigt an? Og er det overhovedet skolernes opgave at styre elevers nikotinforbrug? Det undersøger Bjour i dag, ved at besøge Nyborg Gymnasium, der siden august har haft røgfri skoletid. Samtidig vil vi snakke med Tietgen skolerne, der planlægger at følge i Nyborg Gymnasiums fodspor til sommer.

Nyborg-rektor: Vi prøver så godt vi kan

Naboer trætte af rygere fra Nyborg Gymnasium: Her er løsningen

Røgfri skoletid på Nyborg Gymnasium virker ikke

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 29/04/21.

Historien består af 1.305 tegn. Historien blev sidst gemt den 30/04/19 11:05.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Peter Krogh Frausing

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.