Odense sætter ind mod unge rygere

Odense Kommune satser på at være den første røgfrie kommune i Danmark i 2030 med første røgfrie generation i 2025. Det vil sige, at ingen børn og unge ryger i 2025.

Af Sille Jasper
Udgivet 30/04/19 11:20 og senest opdateret 30/04/19 15:47

       

Odense: Odense Byråd har en vision om at være en røgfri by i 2030. Med tiltaget Røgfrit Odense er målet at realisere 2030-planen samt at forebygge rygning blandt børn og unge, så man i 2025 vil opnå den første røgfrie generation. Et af de seneste tiltag er Chefgruppen for Sundheds forslag om at være den første kommune i landet til at forbyde cigaretter på forskellige offentlige matrikler fra 1. november 2019 – herunder Munke Mose, Eventyrhaven, Odense Stadion og legepladser. Et tiltag der skal være med til at ændre normen omkring rygning hos børn og unge, og som hilses velkommen hos Kræftens Bekæmpelse.

- Det er et vigtigt tema, fordi børn og unge er særligt påvirkede af normer og regler. Hvis de færdes i miljøer, hvor der ikke ryges, er det normen. Hvis man indfører røgfri parker, sender man et godt signal til de kommende generationer, fortæller projektchef Niels Them Kjær til Fyens.dk. 

Tidlig forebyggelse

Og særligt børn og unge er målgruppen, hvor Røgfrit Odense ønsker at gribe ind.

- Vi ved, at mange rygere er begyndt at ryge i ungdomsårene. Jo tidligere man begynder at ryge, jo større er risikoen for, at man bliver afhængig, og jo sværere er det at stoppe igen. Derfor er børn og unge i Odense en vigtig målgruppe for at indfri visionen, skriver de på deres hjemmeside.

Ifølge en opgørelse lavet af Sundhedsstyrelsen i 2017, er det 24% af de 16-19-årige der ryger dagligt eller lejlighedsvis. Hos de 20-24-årige er det hele 32% der ryger dagligt eller lejlighedsvis. Men det har Røgfrit Odense også et tiltag til. Målet er nemlig ikke kun at forebygge rygning, men også at tilbyde hjælp til de der allerede er afhængige af tobak. Det gør de blandt andet gennem partnerskaber med byens virksomheder, uddannelsesinstitutioner og foreninger. Derudover tilbyder de på deres hjemmeside rygestop til unge, i grupper, til gravide, på mobilen eller telefonisk rådgivning.

I Røgfrit Odense forstås rygning som brugen af cigaretter, e-cigaretter, snus, vandpibe, pibe, cigarer og cerutter. Forslaget om rygeforbud på offentlige matrikler blev tirsdag nedstemt i Sundhedsudvalget, men det er nu op til byrådet at beslutte, om tiltaget skal vedtages. 

Unge: Vi bliver ved med at ryge i Munke Mose

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 29/04/21.

Historien består af 2.366 tegn. Historien blev sidst gemt den 30/04/19 15:47.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Sille Jasper

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.