Danske ældre er de mest digitale i EU

På kun 10 år er de danske ældres internetforbrug eksploderet. Danskere mellem 65 og 74 år i Danmark benytter sig i langt højere grad af internettet end deres jævnaldrene i EU.

Af August Sandberg
Udgivet 30/04/19 11:36 og senest opdateret 30/04/19 17:19

       

Mange danske børnebørn kender sikkert til, når mormor eller morfars PC har brug for teknologisk assistance, når NemID eller Facebook ikke vil rette sig efter. Danske børnebørn kan derimod ånde lettet op, for fremtidens IT-forbrug for ældre ser lys ud.

 

De seneste 10 år er danske ældres digitale færdigheder blevet langt større. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 92% af danske ældre mellem 65 og 74 år har benyttet sig af internettet inden for de sidste tre måneder, hvilket gør danske mormor og morfar til de mest digitale i EU. I 2009 var tallet på 52%.

Faktaboks:

Brugt internet de sidste 3 måneder - top 5

Danmark: 92%

Nederlandene: 87%

Sverige: 83%

Luxembourg: 82%

Storbritannien: 81%

 

Markant udvikling på 10 år

Vi skal blot skrue tiden 10 år tilbage for at se, hvor stor en udvikling de ældres digitale forbrug har gennemgået. I 2009 havde 44% af de danske ældre aldrig benyttet sig af internettet. I 2018 er andelen faldet til 6%.

 

Det er den laveste andel i EU, hvor gennemsnittet for ældre, der aldrig har surfet på the World Wide Web, er på 37%.

Det er nemt

Hans Ploug

 

80-årige Hans Ploug fra Holmstrup på Fyn er en af mange ældre, som surfer med på internetbølgen. Siden Hans Ploug gik på pension i 2000, har han fulgt med i den digitale verden.

 

- Jeg har da nogle venner nede i petanqueklubben, der aldrig har haft noget af gøre med IT. Men Jeg har altid haft en elektronisk interesse. Jeg synes det er fint. Det er nemt. Og så slipper man for alle de breve i postkassen. Jeg er meget tilfreds, det er helt sikkert, fortæller Hans Ploug.

Computeren bliver ikke kun brugt til E-Boks og netbank i Hans plougs hjem. At kunne følge med på Facebook og Instagram, har gjort det nemmere end tidligere at følge børnebørnene, når de f.eks. er ude at rejse. 

 

- Mit barnebarn har lige været i New Zealand, hvor jeg kunne følge med. Så kunne vi snakke sammen over vores iPads, siger Hans Ploug

 

Mange muligheder for hjælp

Dem, der stadig ikke føler sig sikre med et mus og keyboard, har også hjælp at hente. Ældre Sagen er en af mange foreninger, der hjælper de ældre, når computeren driller. 

 

Mogens Pedersen afholder gennem Ældre Sagen hver onsdag en IT-Cafe i Ørbæk, hvor der gennemsnitligt er 25 deltagende. Her er det især det tekniske ved computeren, der bliver fokuseret på. Mange ældre har deltaget, efter det blev obligatorisk i 2014 at modtage digital post. 

 

- Det er alle slags problemer, vi støder på til møderne. Det kan f.eks. være, at nogle har problemer med at huske deres kode eller deres printer driller. Så kommer folk forbi og drikker en kop kaffe, og så får vi det fikset, fortæller Mogens Pedersen

 

Følg med resten af dagen, når Bjour undersøger, hvad digitaliseringen tilføjer til de ældres liv.

Kl 12 hyler de: Derfor tester vi sirener i dag

Pilotstrejke hos SAS: Aflyser 504 nye flyafgange onsdag

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 29/04/21.

Historien består af 2.986 tegn. Historien blev sidst gemt den 30/04/19 17:19.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: August Sandberg

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.