Flere venter spændte på at sætte et kryds ved det kommende folketingsvalg, men for personer uden statsborgerskab så har de endnu ikke lov til at sætte deres kryds. Det er i alt 5.707 unge mellem 18-25 år på Fyn ud af i alt 29.192, som ikke har nogen indflydelse på valgkampen. Det vil Alternativet gerne lave om på.
Lovforslaget får flere partier inklusive Socialdemokratiet til at ryste hoveder, da de mener, at statsborgerskab er et krav for at kunne for lov til at stemme.
– For at have mulighed for at stemme til folketingsvalg, så skal man have dansk statsborgerskab. Det synes jeg er rimeligt nok, at det er danske statsborgere som har den demokratiske magt i Danmark, siger Alexander Grandt Petersen fra Socialdemokratiet.
Alternativets lovforslag vil gøre det muligt for mange at stemme til det kommende folketingsvalg. Sikander Siddique udtaler, at man vil kunne engagere flere til at tage en aktiv del i samfundet, hvis de får lov til at bestemme samfundets gang.
– Vi tror på, at hvis vi inddrager disse personer i vores samfund, så giver man dem et medejerskab og dermed gør dem til en aktiv del af samfundet. Det er også en måde, hvorpå vi kan nedbryde vores såkaldte parallelsamfund.”
Alexander Grandt Petersen mener derimod, at hvis man vil have nogen form for indflydelse i samfundet, så er det et krav at have dansk statsborgerskab. Det er dermed også ligegyldigt, hvis man er født eller har boet og arbejdet i Danmark i en årrække.
På landsplan er det 434.000 personer i alt, som står uden for indflydelse. Det varierer i hver kommune, hvis der er et større antal af personer uden statsborgerskab bosiddende i kommunen. I Ishøj er det 23%, som ikke kan stemme og dermed hver 4. person.