Lærerstuderende Amalie fravælger jobbet som folkeskolelærer

Amalie Sørup Sørensen går på lærerseminariet i Odense, men når hun er færdiguddannet til sommer, så er det ikke en stilling som folkeskolelærer, hun kæmper for.

Af Natasja Fie Danielsen
Udgivet 30/04/19 17:27 og senest opdateret 30/04/19 17:40

       

Når Amalie Sørup Sørensen er fædiguddannet folkeskolelærer til sommer, så er det ikke jobbet som folkeskolelærer, der står øverst på listen over jobs, hun gerne vil have - og den holdning er Amalie Sørup Sørensen ikke alene om. 

Det er nemlig mere end hver tredje læreruddannet, som vælger at arbejde udenfor den almindelige folkeskole.

- Når jeg skal søge job, så er min prioritering efterskole, friskole, privatskole og så folkeskole til sidst. Efter jeg har været i praktik på både en folkeskole og en alternativ skole, så er jeg blevet sikker på, at jeg ikke vil arbejde på en folkeskole. Det var meget stressede, og eleverne skulle hele tiden testes, siger Amalie Sørup Sørensen. 

I følge Amalie Sørup Sørensen går folkeskolen mere op i kroner og ører, i stedet for at have fokus på elverne og deres udvikling. Hun oplever, at staten trækker en masser ned over hovederne på folkeskolelærerne, og hun synes, at eleverne oftest bliver tabt i systemet.

- Man kigger mere på eleverne som et tal og ikke individier, der skal udvikles til at blive noget større.

Amalie Sørup Sørensen

Det er en udfordring, at jobbet som folkeskolelærer er blevet så stressende, og de færdiguddannede lærerere ikke higer efter at få et job på den danske folkeskole. 

En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) i samarbejde med Danmarks Lærerforening (DLF) viser, at der i løbet af tre år fra 2014 til 2017 er sket en stigning fra 35% til 37%, der ikke arbejder indenfor den danske folkeskole. Det er en lille stigning på 2%, men det er en stigning, der fortsat stadig er igang. 

Forsker i skoleudvikling og undervisning Stig Toke Gidsel mener, at folkeskolen har en del udfordringer lige nu, og det kan være grunden til, at de færdiguddannede folkeskolelærerere fravælger den danske folkeskole: 

- De har ikke tid til at løse deres basale opgaver, fordi alt deres tid går med inklusion, samtaler med alle mulige ressource personer udenfor skolen, og forældrene er blevet mere kritiske. Tiden går med alt muligt andet end undervisningen. 

Udannelsesleder på læreruddannelsen, Dorthe Kingo Thruelsen, er også berørt af tendensen. 

- Der kan være rigtig mange grunde til, at det her sker. Det kan være, at vi inkludere flere børn, end de undervisere, der er derude kan rumme inde i rammen på en normal klasse - og det kan være, at nogle af de undervisere ikke har rutine nok, eller nogle af de unge, de simpelthen vælger at rejse derfra, fordi de ikke er klædt på, når de starter, siger uddannelsesleder Dorthe Kingo Thruelsen. 

Dorthe Kingo Thruelsen tror, at der sikkert er nogle af de færdiguddannede lærerere, der flygter, men nogle fravælger nok ikke decideret folkeskolen, men ser bare andre attraktive muligheder, som de ikke så før. De er simpelthen bare blevet mere kreative med, hvad de kan bruge deres uddannelse til. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denne historie er forventelig tilgængelig på medietorvet.dk frem til den 29/04/21.

Historien består af 3.050 tegn. Historien blev sidst gemt den 30/04/19 17:40.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til historien, skal du kontakte: Natasja Fie Danielsen

Bladet   //  DØGNDRIFT   //  Overblikket   //  Søgning  //  Administration

Alle rettigheder til indholdet tilhører den eller de studerende, der har produceret indholdet. Ved citat skal den eller de studerende, og ikke medietorvet.dk, krediteres. Ved fejl eller mangler i indhold, skal du rette henvendelse til den eller de studerende, der har produceret indholdet. Alternativt kan du kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg eller Center for Journalistik.

medietorvet.dk er indhold produceret af de journaliststuderende ved Center for Journalistik på Syddansk Universitet. Du kan læse mere om uddannelserne på www.sdu.dk/journalistik. Syddansk Universitet stiller platformen medietorvet.dk til rådighed for de journaliststuderende, men Syddansk Universitet påtager sig ikke ansvaret for indholdet på medietorvet.dk. Ansvaret for indholdet ligger alene hos den eller de studerende som har produceret og offentliggjort indholdet.

Indhold slettes skjules to år efter oprindelig udgivelse og slettes fem år efter oprindelig udgivelse. Kategorier slettes et år efter oprindelig udgivelse.

medietorvet.dk sætter ingen cookies og gemmer ikke din ip-adresse, hvis du er almindelige besøgende. Hvis du er studerende og bidragsyder til medietorvet.dk, så sætter medietorvet.dk tre cookies (admin + author_id + twofactorid) når du logger ind, så systemet kan genkende dig som bruger. Dertil har medietorvet.dk registreret navn og e-mail adresse på alle bidragsydere. Af sikkerhedsmæssige årsager gemmer medietorvet.dk bidragsyderens ip-adresse, når bidragsyderen gemmer eller opretter en artikel. Det er muligt for bidragsyderne at anvende værktøjer fra tredjepart. Alle disse værktøjer skal dog aktiveres af den besøgende, før de hentes i browseren. Hvis du er tvivl om databeskyttelsen er du velkommen til at kontakte journalistisk lektor Filip Wallberg.