Når Amalie Sørup Sørensen er fædiguddannet folkeskolelærer til sommer, så er det ikke jobbet som folkeskolelærer, der står øverst på listen over jobs, hun gerne vil have - og den holdning er Amalie Sørup Sørensen ikke alene om.
Det er nemlig mere end hver tredje læreruddannet, som vælger at arbejde udenfor den almindelige folkeskole.
- Når jeg skal søge job, så er min prioritering efterskole, friskole, privatskole og så folkeskole til sidst. Efter jeg har været i praktik på både en folkeskole og en alternativ skole, så er jeg blevet sikker på, at jeg ikke vil arbejde på en folkeskole. Det var meget stressede, og eleverne skulle hele tiden testes, siger Amalie Sørup Sørensen.
I følge Amalie Sørup Sørensen går folkeskolen mere op i kroner og ører, i stedet for at have fokus på elverne og deres udvikling. Hun oplever, at staten trækker en masser ned over hovederne på folkeskolelærerne, og hun synes, at eleverne oftest bliver tabt i systemet.
- Man kigger mere på eleverne som et tal og ikke individier, der skal udvikles til at blive noget større.
Amalie Sørup Sørensen
Det er en udfordring, at jobbet som folkeskolelærer er blevet så stressende, og de færdiguddannede lærerere ikke higer efter at få et job på den danske folkeskole.
En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) i samarbejde med Danmarks Lærerforening (DLF) viser, at der i løbet af tre år fra 2014 til 2017 er sket en stigning fra 35% til 37%, der ikke arbejder indenfor den danske folkeskole. Det er en lille stigning på 2%, men det er en stigning, der fortsat stadig er igang.
Forsker i skoleudvikling og undervisning Stig Toke Gidsel mener, at folkeskolen har en del udfordringer lige nu, og det kan være grunden til, at de færdiguddannede folkeskolelærerere fravælger den danske folkeskole:
- De har ikke tid til at løse deres basale opgaver, fordi alt deres tid går med inklusion, samtaler med alle mulige ressource personer udenfor skolen, og forældrene er blevet mere kritiske. Tiden går med alt muligt andet end undervisningen.
Udannelsesleder på læreruddannelsen, Dorthe Kingo Thruelsen, er også berørt af tendensen.
- Der kan være rigtig mange grunde til, at det her sker. Det kan være, at vi inkludere flere børn, end de undervisere, der er derude kan rumme inde i rammen på en normal klasse - og det kan være, at nogle af de undervisere ikke har rutine nok, eller nogle af de unge, de simpelthen vælger at rejse derfra, fordi de ikke er klædt på, når de starter, siger uddannelsesleder Dorthe Kingo Thruelsen.
Dorthe Kingo Thruelsen tror, at der sikkert er nogle af de færdiguddannede lærerere, der flygter, men nogle fravælger nok ikke decideret folkeskolen, men ser bare andre attraktive muligheder, som de ikke så før. De er simpelthen bare blevet mere kreative med, hvad de kan bruge deres uddannelse til.